Jakiś czas temu robiłam tartę rustykalną (przepis znajdziecie tutaj). Postanowiłam z tego przepisu zrobić rogaliki. Tak powstały kruche rogaliki z nadzieniem z domowej nutelli.
Kruche rogaliki robi się szybko i bezproblemowo. Są naprawdę przepyszne. Nadzienie do nich jest również proste – domowy krem orzechowo-czekoladowy, który jest świetnym, zdrowym zamiennikiem sklepowej nutelli. Przepis na ten krem znajdziecie pod tym adresem: domowa nutella.
Ten krem nie zawiera cukru, ciasto ma minimalne ilości (lub jeśli użyjemy zamiennika to nie będzie go w ogóle) rogaliki będą świetną przekąską dla dzieci i osób unikających cukier 🙂
Z podanego przepisu wyszło około 15-16 rogali wycinanych wałkiem do rogali.
Składniki na kruche rogaliki:
- 250 gramów mąki
- 2 żółtka – białka zostawiamy do posmarowania ciasta
- 100 gramów zimnego masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka ksylitolu pudru lub zwykłego cukru pudru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pasta waniliowa lub aromat waniliowy
- domowa nutella – link do przepisu znajdziecie powyżej w tekście
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Przed przystąpieniem do pracy należy nagrzać piec do temperatury 220 stopni, grzałka góra-dół.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W kolejnym kroku należy przygotować domową nutellę zgodnie z przepisem podanym na początku tego wpisu.
- Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać puder i sól.
- Dodać pokrojone w plasterki zimne masło.
- W osobnym naczyniu wymieszać żółtka, śmietanę i aromat lub pastę waniliową.
- Najpierw masło z mąką posiekać nożem, następnie ciasto wyrabiać ręcznie.
- Do tego dodać śmietanę z żółtkami.
- Ciasto należy wyrobić szybko do uzyskania jednolitej masy. Ciasta nie należy zagniatać zbyt długo, ponieważ ciasto kruche nie lubi ciepłych rąk i wyrabiane zbyt długo robi się gąbczaste.
- Wyrobione ciasto należy rozwałkować na około 3-4 mm i wyciąć trójkąty na rogale. Ja korzystam ze specjalnego wałka do wycinania rogali. Jeśli lubicie robić rogaliki to polecam zakup takiego wałka. Bardzo ułatwia wycinanie rogalików.
- Na wycięte trójkąty nałożyć nadzienie i zawinąć ciasto formując rogalik.
- Przed włożeniem rogali do pieca posmarować je rozbełtanym białkiem.
- Ciasto piec w temperaturze 220 stopni przez 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Po wystudzeniu rogale można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
SMACZNEGO 😀
[…] Z żółtek, które zostaną Wam po bezie można zrobić tartę lub rogaliki. […]
[…] Z żółtek, które zostaną Wam po bezie można zrobić tartę lub rogaliki. […]
[…] żółtek, które zostaną Wam po bezie można zrobić tartę lub rogaliki. Jeśli nie chcecie od razu piec drugiego ciasta żółtka można zamrozić i wykorzystać […]