Pączki pieczone to odchudzona wersja tradycyjnych pączków smażonych na głębokim tłuszczu. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu na tłusty czwartek.
Przepis na pączki pieczone podejrzałam na stronie http://www.domowe-wypieki.pl. Zmieniłam ilość cukru w przepisie – użyłam tylko dwóch łyżek.
Przepis jest podobny do bułek drożdżowych, które już Wam przedstawiałam tutaj. Jednak wypieki z dzisiejszego przepisu dzięki innym proporcjom składników są bardziej mięciutkie i puszyste 🙂
Do nadzienia możecie użyć kremu czekoladowego, budyniu, marmolady czy ulubionej konfitury. Jak każdy wyrób drożdżowy pączki najlepiej smakują w dniu upieczenia, ale na drugi dzień są również smaczne i mięciutkie.
Pączki z piekarnika nie smakują identycznie jak te smażone, ale są zbliżone w smaku.
Z poniższego przepisu wychodzi około 30-35 szt pączków.
Aby wykonać pączki pieczone potrzebne będzie:
- 500 gramów mąki
- 2 łyżki cukru
- 100 gramów masła
- 50 gramów świeżych drożdży (można użyć drożdży suchych, wtedy bierzemy 14 g drożdży instant)
- 250 ml mleka
- 4 żółtka (białka zostawić – będą użyte do posmarowania pączków przed włożeniem do pieca)
- 1 całe jajko
- ulubione nadzienie
- puder lub lukier do dekoracji
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- W pierwszej kolejności należy przygotować zaczyn – mleko zagrzać z cukrem. Do ciepłego mleka (nie gorącego) dodać pokruszone, świeże drożdże.
- Zaczyn odstawić, aby drożdże zaczęły pracować – około 15 minut.
- W między czasie roztopić masło i odstawić do wystudzenia.
- Żółtka i jajko lekko rozmieszać mikserem lub blenderem.
- Mąkę, jajka, masło oraz wyrośnięty zaczyn wymieszać mikserem – najlepiej z końcówką typu hak. Można też wyrobić ciasto ręcznie.
- Masę wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta, które będzie odchodzić od końcówki miksera/ręki.
- Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto rośnie należy nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra-dół.
- Ciasto powinno podwoić lub potroić swoją objętość.
- Ciasto wyłożyć na stolnicę/matę opruszoną mąką. Dla ułatwienia pracy ciasto można podzielić na dwie części.
- Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i szklaną wyciąć koła
- Na środek każdego koła nałożyć łyżeczką niewielką ilość nadzienia.
- Brzegi ciasta dokładnie skleić – dzięki temu nadzienie nie wypłynie podczas pieczenia – i uformować kulkę.
- Uformowane pączki należy odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.
- Tak przygotowaną blachę przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min do wyrośnięcia.
- W tym czasie można przygotować koleje pączki. Będą potrzebne około 3 blaszki – jeśli tyle nie macie pączki odkładajcie na ściereczkę czy stolnicę, pod przykryciem aby pączki mogły wyrosnąć.
- Przed włożeniem pączków do pieca posmarować je roztrzepanymi białkami.
- Pączki piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wyjąć do ostudzenia.
- Wystudzone pączki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
SMACZNEGO 😀