Ciasto salceson z owocami to rodzaj kakaowej babki z jabłkami i gruszkami lub jabłkami i orzechami. Moja wersja to ta pierwsza.
Ciasto salceson z owocami robi się prosto i dość szybko. Jest to ciasto wilgotne, mocno kakaowe i mocno owocowe 🙂
W moim domu ciasto salceson od zawsze było ciastem z galaretkami (tzw. galaretkowiec) – przepis możecie znaleźć tutaj. Kiedy jednak znalazłam ten dzisiejszy przepis to stwierdzam, że nazwa (sugerując się wyglądem) dużo bardziej pasuje do tego ciasta z owocami niż do tego z galaretką.
Salceson idealnie nadaje się na jesienne wieczory do ciepłej herbatki. Poniży przepis jest na dwie keksówki o rozmiarach około 25cmx10cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Aby wykonać ciasto salceson z owocami potrzebne będzie:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- owoce – 3 jabłka średniej wielkości + 2 gruszki
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Piec rozgrzać do 180 stopni.
- Foremki nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub kaszą manną.
- Mąkę, kakao, cynamon, sodę i proszek wymieszać.
- Owoce obrać, pozbawić gwiazd nasiennych i pokroić w kawałki
- Jajka ubić, powoli dodając cukier. Ubijać, aż nie będzie czuć kryształków cukru
- Do ubitych jajek z cukrem przesiać suche składniki na 2-3 razy. Całość wymieszać szaptułą.
- Do ciasta dodać pokrojone owoce i delikatnie wymieszać
- Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanych foremek
- Babki piec przez około 50 minut. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia i wyjąć z foremek
- Przed podaniem można posypać pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
SMACZNEGO!