Tarta rustykalna to bardzo proste i smaczne, owocowe ciasto, które bardzo dobrze prezentuje się na stole. Moja wersja bez cukru, więc ma dodatkowy atut 🙂
Tarta rustykalna to nic innego jak tarta pieczona bez formy. Jako wypełnienie możecie użyć dowolnych owoców: jabłka, gruszki, śliwki, borówki, maliny, jeżyny, truskawki lub mix owoców. Można użyć świeżych owoców lub mrożonych. Samą tartę można podawać na zimno lub na ciepło z dodatkiem lodów. Kto co lubi 🙂
Moja wersja jest z jabłkami i cynamonem, ale bez cukru. Do lekkiego osłodzenia dodałam ksylitol puder. Można kupić np. w internecie lub zetrzeć w moździerzu ksylitol kryształ. Komu cukier nie przeszkadza dodaje cukier puder w tej ilości jaka jest podana w przepisie. Samo ciasto nie jest za słodkie, a słodycz ciasta mamy dzięki owocom.
Do wykonania tarty rustykalnej z jabłkami potrzebne będzie:
- 250 gramów mąki
- 2 żółtka – białka zostawiamy do posmarowania ciasta
- 100 gramów zimnego masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki ksylitolu pudru lub cukru pudru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pasta waniliowa lub aromat waniliowy
- 2 średniej wielkości jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu – może być łyżeczka, ale ja lubię jabłka z cynamonem 🙂
- 1 op cukru waniliowego do posypania jabłek lub łyżka ksylitolu
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Piec nagrzać do temperatury 220 stopni, grzałka góra-dół.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na plastry.
- Owoce polać sokiem z cytryny (dzięki temu nie zrobią się ciemne), a następnie wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem.
- Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać puder i sól.
- Dodać pokrojone w plasterki zimne masło,
- W osobnym naczyniu wymieszać żółtka, śmietanę i aromat pub pastę waniliową
- Najpierw masło z mąką posiekać nożem, następnie zacząć wyrabiać ręcznie.
- Do tego dodać śmietanę z żółtkami.
- Ciasto należy wyrobić szybko do uzyskania jednolitej masy. Ciasta nie należy zagniatać zbyt długo, ponieważ ciasto na tartę nie lubi ciepłych rąk i wyrabiane zbyt długo robi się gąbczaste.
- Wyrobione ciasto należy rozwałkować na około 3-4 mm, przełożyć na blachę.
- Za pomocą talerza zaznaczyć obszar na którym zostaną ułożone owoce
- Na tak przygotowane ciasto wyłożyć owoce
- Wystającą część ciasta należy zawinąć, robiąc zakładki. Ciasto posmarować rozbełtanym białkiem lub mlekiem
- Ciasto piec w temperaturze 220 stopni przez 20-30 minut aż się brzegi tarty pięknie zarumienią.
- Podawać na zimno lub na ciepło z lodami.
SMACZNEGO 😀
[…] żółtek, które zostaną Wam po bezie można zrobić tartę lub rogaliki. Jeśli nie chcecie od razu piec drugiego ciasta żółtka można zamrozić i […]
[…] żółtek, które zostaną Wam po bezie można zrobić tartę lub […]
[…] czas temu robiłam tartę rustykalną (przepis znajdziecie tutaj). Postanowiłam z tego przepisu zrobić rogaliki. Tak powstały kruche rogaliki z nadzieniem z […]
[…] żółtek, które zostaną Wam po bezie można zrobić tartę lub […]
[…] żółtek, które zostaną Wam po bezie można zrobić tartę lub rogaliki. Jeśli nie chcecie od razu piec drugiego ciasta żółtka można zamrozić i […]