Królewicz to dwa kruche, miodowe spody oraz mięciutki biszkopt połączone ze sobą masą budyniową. Całość udekorowana polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
Dla mnie osobiście to ciasto jest w TOP3 obok jabłecznika (przepis tutaj) oraz sernika królewskiego (przepis tu). Ciasto królewicz można też spotkać pod nazwą królewiec, czasami między spodami a masą budyniową jest jeszcze dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe – ja za dżemami nie przepadam więc u mnie tego nie ma 🙂
Ciasto jest najlepsze po odstaniu kilku godzin, gdy miodowe spody zmiękną pod wpływem masy budyniowej. Samo przygotowanie ciasta należy podzielić na etapy: przygotowanie biszkoptu i spodów (muszą ostygnąć – ja robiłam dzień przed podaniem), złożenie ciasta (robiłam w dzień podania, ale rano) i po południu podawałam. Chodzi o to, żeby kruche spody zmiękły – w przeciwnym wypadku ciężko się kroi.
Podany poniżej przepis jest na małą blaszkę o wymiarach około 17 x 27 cm. Jeśli macie blachy o wymiarach około 26 x36 cm podane poniżej składniki należy podwoić. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Do wykonania ciasta królewicz potrzebne będzie:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 70 gramów cukru – najlepiej drobny do wypieków
- 30 gramów mąki ziemniaczanej
- 90 gramów mąki tortowej
Kruche spody miodowe:
- 1 i 1/2 szklanki mąki wrocławskiej
- 2 całe jajka + 1 żółtko (na większą blaszkę 3 całe jajka + 2 żółtka)
- 1/3 szklanki cukru
- 65 gramów masła
- 2 łyżeczki miodu
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżki smalcu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 750 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Polewa czekoladowa:
- 2 łyżki wody
- 1/3 kostki masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
Przygotowanie ciasta królewicz:
- Z podanych składników na biszkopt należy upiec ciasto – instrukcje krok po kroku można znaleźć np. tutaj.
- Gdy biszkopt będzie się piekł można przygotować ciasto na kruche spody.
- Masło, smalec oraz miód utrzeć ze sobą, dodać cukier. Jeśli robicie ciasto za pomocą miksera należy użyć końcówki to ucierania, nie do ubijania.
- Tłuszcz z cukrem ucierać tak długo aż nie będzie czuć kryształków, stopniowo dodawać jajka – nie wszystkie od razu.
- Na koniec dodać mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia.
- Całość wymieszać na gładką masę.
- Ciasto podzielić na pół i wyłożyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Aby ciasto nie kleiło się do rąk podczas rozprowadzania po blaszce dłonie należy oprószyć mąką.
- Każdą z blach piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół.
- Po upieczeniu odłożyć do wystudzenia.
- Gdy kruche spody i biszkopt są ostudzone można zabrać się za złożenie ciasta.
- W tym celu należy przygotować blachę, w której ciasto będzie składane. Jeśli nie macie specjalnych rantów można użyć kartek z bloku technicznego owiniętego w papier do pieczenia. Dodatkowo usztywnić boki tekturą – jak na zdjęciu poniżej:
- Przygotowanie masy budyniowej: 1/3 mleka odlać i dokładnie wymieszać w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje dodać to z budyniem ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilę gotować. Po ugotowaniu dodać łyżkę masła i wymieszać.
- Na ciasto wylewamy gorącą masę.
- Połowę masy wylać na kruchy spód miodowy, na to położyć biszkopt, wylać pozostałą część masy budyniowej i na nią położyć drugi kruchy spód.
- Przygotowanie polewy: wszystkie składniki razem rozpuścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Następnie polewę należy ostudzić, jak zacznie gęstnieć rozprowadzić po cieście.
- Całość posypać wiórkami kokosowymi.
- Po kilku godzinach można podawać.
SMACZNEGO 🙂
Bardzo się cieszę. Życzę smacznego.
ZAWSZE KORZYSTAM Z TEGO PRZEPISU. UWIELBIAM.
Cieszę się, że Pani smakuje. Jest to jedno z moich ulubionych ciast 🙂
Piekłam już wiele razy. Przepyszny. Dziękuję za przypomnienie smaków dzieciństwa