Ciasto na maślance z rabarbarem i chrupiącą kruszonką to puszyste i lekkie ciasto. Przypomina trochę ciasto drożdżowe i długo utrzymuje świeżość.
Ciasto na maślance jest proste do wykonania, nie wymaga użycia miksera. Do ciasta można użyć dowolne owoce – ja z racji sezonu na rabarbar użyłam jego oraz jabłka. Można dodać wiśnie, śliwki, truskawki, maliny, borówki czy gruszki. Owoce można dodać świeże lub mrożone.
Ciasto długo utrzymuje długo świeżość dzięki użyciu maślanki i oleju. Poniższy przepis jest na blachę o wymiarach około 26x26cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Składniki do tego ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego maślankę i jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Do wykonania ciasta na maślance potrzebne będzie:
- kruszonka – przepis znajdziecie tutaj
- 250 ml maślanki
- 120 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 400 gramów mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- owoce: 1 jabłko, 4-5 łodyg rabarbaru
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Piec nagrzać do 180 stopni.
- Zagnieść składniki na kruszonkę wg przepisu podanego powyżej w liście składników.
- Owoce umyć, obrać i jeśli używacie jabłka i rabarbaru to owoce pokroić w około centymetrową kostkę.
- W pierwszej kolejności rózgą kuchenną lub mikserem wymieszać maślankę z jajkami i olejem.
- W drugiej misce wymieszać składniki suche.
- Składniki suche dodać do masy z maślanką i wymieszać tylko do ich połączenia.
- Przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na ciasto wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Jeśli wyjdzie Wam za dużo kruszonki, to możecie ją zamrozić i wykorzystać do innego ciasta
- Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Grzałka góra-dół.
- Po upieczeniu ciasto odstawić do przestudzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
SMACZNEGO 🙂