Przed Wami przepis na pyszne czekoladowe ciasto na delikatnym biszkopcie, dość kaloryczne i trochę czasochłonne, ale proste w wykonaniu. To ciasto to brzdąc.
Brzdąc jest ciastem typowo poznańskim, ale znane też w całej Wielkopolsce. Pewnie nie tylko. Ja pochodzę z Lubuskiego i mi to ciasto kojarzy się z imieninami kogoś z rodziny. Zawsze czekałam na tą część z kawą/herbatą bo wiedziałam, że będzie brzdąc 🙂 Natomiast w Wielkopolsce zawsze w niedzielę szło się do kawiarni po “słodkie” do kawy.
Konsystencja ciasta przypomina trochę ptasie mleczko, a w połączeniu z delikatnym biszkoptem to po prostu “niebo w gębie”. Biszkopt jest przełożony dwoma warstwami ciasta, górna warstwa ma charakterystyczny wzorek – w zaciszu domowym można go zrobić widelcem. Nie jest dekorowany niczym więcej. U mnie w domu były jednak wiórki kokosowe i tak też Wam przedstawiam. Poniży przepis wykonałam w formie o średnicy 26cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Aby przygotować brzdąc potrzebne będzie:
- biszkopt okrągły 1 lub okrągły 2 lub prostokątny
- 1200 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżeczek żelatyny + 1 szklanka wodyJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Biszkopt upiec wg jednego z przepisów podanych w składnikach powyżej zdjęcia.
- Żelatynę dodać do szklanki wody, zaczekać aż napęcznieje i podgrzać aż się rozpuści. Nie należy żelatyny zagotowywać, ponieważ straci swoje właściwości.
- Śmietanę kremówkę zagotować, wsypać kakao i wymieszać, żeby nie było grudek.
- Do śmietany dodać cukier i wymieszać do jego rozpuszczenia
- Cały czas mieszając dodać roztopioną i przestudzoną żelatynę.
- Całość odstawić do wystudzenia. Ja wstawiam garnek do miski z zimną wodą. Co jakiś czas mieszam czekoladową śmietanę i zmieniam wodę.
- W czasie, gdy masa stygnie należy przygotować biszkopt – przeciąć na pół, ułożyć w formie, która będzie miała usztywniane boki. Ja moje ciasto składałam w rancie, ale jeśli go nie macie to usztywnienie można zrobić tak lub tak
- Gdy podczas mieszania będzie wyczuwalne, że masa gęstnieje można przelać do misy miksera
- Masę na brzdąca należy ubijać mikserem dopóki nie uzyska konsystencji bardzo miękkiego, prawie płynnego masła.
- Połowę masy wylać na jeden blat biszkoptu. Można go nasączyć odrobinę alkoholem
- Na to położyć drugi blat biszkoptu i wylać pozostałą część masy.
- Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Moje stało całą noc.
- Przed podaniem posypałam wiórkami kokosowymi
Polecam. Jest proste w wykonaniu a takie pyszne 🙂
Nigdy nie jadłam tego ciasta ale wygląda pysznie 🙂