Dzisiaj okrągły biszkopt na tort (duży – o średnicy 28cm, średni – 24cm i mały – 21cm).
Biszkopt według tego przepisu zawsze wychodzi. Jest puszysty, mięciutki i nie ma w sobie ani grama proszku do pieczenia. Jak już mamy taki biszkopcik to można cuda zdziałać 😉 ogranicza nas tylko wyobraźnia 🙂 Dziś biszkopt w dwóch odsłonach – bez dodatków oraz kakaowy.
Pamiętajcie, żeby jajka do pieczenia biszkoptu były w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjąć je zlodówki na godzinę przed ubijaniem.
Na biszkopt o średnicy 28cm potrzebne będą:
- 8 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki tortowej
- szczypta soli do białek na początek ubijania
Do biszkoptów o średnicy 24cm i 21cm wykorzystuję jeden przepis. Jeśli upieczemy go w tortownicy o średnicy 24cm wyjdą nam dwa blaty. Jeśli użyjemy mniejszej formy otrzymamy wyższy biszkopt i będzie można przekroić go więcej niż dwa razy.
Na biszkopty o mniejszej średnicy potrzebne będzie:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- Jeśli biszkopt ma być kakaowy to kakao dodajemy zamiast mąki ziemniaczanej.
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
Poniżej pokazany jest średni, okrągły biszkopt.
- Przygotowujemy tortownicę – dół wykładamy papierem do pieczenia lub śniadaniowym, boków niczym nie smarujemy, ponieważ dobrze przygotowane ciasto będzie się “wspinać” po bokach tortownicy.
- Białka należy oddzielić żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
- Pojedynczo, łyżka po łyżce dodawać cukier i nadal ubijać aż cukier się rozpuści. Między jedną a drugą łyżką należy miksować około 5 minut, żeby białka miały szansę rozpuścić cukier. Najlepiej sprawdzić czy już nie czuć cukru biorąc trochę białek i rozetrzeć kciukiem i palcem wskazującym – jeśli nie czuć kryształków jest ok.
- Kolejnym krokiem będzie dodanie żółtek. Je również należy dodawać pojedynczo.
- Jeśli tort ma być kolorowy to w tym momencie można dodać barwniki spożywcze. UWAGA: Barwniki należy dodać przed dodaniem mąki.
- Przesianą jedną i drugą mąkę (lub mąkę z kakao) dodać na koniec w 2-3 porcjach i wymieszać delikatnie szpatułą – nie mikserem. Nie mieszać za długo, żeby masa nie opadła. Nie należy wykonywać gwałtownych ruchów, tylko spokojnie wymieszać ciasto.
- Ciasto wylać do formy.
- Piec w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Pod koniec czasu sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony
- Po wyjęciu z pieca tortownicę należy upuścić z niewielkiej wysokości 2-3 razy 😉 Ja to robię z wysokości około 30 cm na ręcznik leżący na blacie kuchennym. Ma to na celu odpowietrzenie ciasta – wtedy biszkopt nie opadnie.
- Po tym brutalnym zabiegu 😉 odstawić biszkopt do wystudzenia. Po ostudzeniu ciasto należy wyjąć z formy.
Tutaj kilka porad jak uzyskać dobry biszkopt https://akademiasmaku.pl/porada/idealny-biszkopt-na-tort-rzucany-czy-nie,831
Proszę dać znać czy biszkopt się udał.
Na stronie jest przelicznik foremek i można sprawdzić ile składników powinno być jeśli bierze się inną foremkę niż ta użyta w przepisie.
https://misiowamamaasia.pl/przelicznik-foremek/
W przepisie na mniejsza blachę, jest jasno napisane: 1/4 szklanki, 3/4 szklanki. A kurde na duża blachę łyżki. Czubate, płaskie? Jakie? Nie można było napisać?
Dla kogoś , kto nie piecze, bardziej precyzyjne określenia byłyby bardzo pomocne
Wszystko super, biszkopt pięknie wyrósł, ale opadł kompletnie po upuszczeniu go na blat, co niby miało zapobiec opadaniu. Nie wiem czy tort z niego będzie, ale mam nadzieję, że będzie chociaż smaczny i nie pójdzie 8 jaj do śmieci
Bardzo się cieszę, że biszkopt się udał 🙂
Mój pierwszy w zyciu komentarz przepisu.Ciasto wyszło rewelacyjne.Poczatkowo mnie nerwowało tak duzo krecenia mikserem ale opłacało się.Pani Asiu nigdy wcześniej nie jadłam tak pysznego biszkoptu.
Super
Przepis REWELACJA TRZYMAĆ SIĘ PRZEPISU a napewni wyjdzie
Biszkopt jest rewelacyjny, taki jak na zdjęciu. Jeśli komuś się nie udał, to znaczy, że źle go robił. Zawsze korzystam z tego przepisu od czasu, gdy go przeczytałam.
Biszkopt wyszedł rewelacyjnie, jak ten na zdjęciu. Jest równiutki, wysoki, puszysty. Zawsze będę stosować ten właśnie przepis.
Beznadziejny przepis
wyszedł flakowaty a nie puszysty biszkopt. nie nadaje się do niczego