Jabłecznik jest jednym z przepisów z zeszytu z przepisami mojej mamy. Oznacza to, że przepis ten jest mniej więcej moim równolatkiem 🙂
Akurat to ciasto jest jednym z moich ulubionych. Oprócz tego, że kojarzy mi się z dzieciństwem to jest po prostu pyszny. Idealne ucierane ciasto, na to warstwa jabłek z aromatycznym cynamonem i na to cienka warstwa ciasta. Przede wszystkim jabłecznik jest ciastem prostym i łatwym do wykonania. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje i będziecie do niego wracać. Poniższy przepis jest na blaszkę o wymiarach 26x26cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Do wykonania jabłecznika potrzebne będzie:
Nadzienie:
- 2 kg jabłek (kwaśnych lub słodko-kwaśnych)
- łyżeczka cynamonu
- 1 cukier waniliowy
Polewa:
- 4 łyżki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- trochę przegotowanej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Ciasto:
- 200 gramów miękkiego masła
- 1 łyżka smalcu
- 1/2 kg mąki tortowej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 cytryna (sok + skórka)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietanyJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Po pierwsze piec nagrzać to temperatury 200 stopni.
- Masło i smalec wymieszać w misie miksera, dodać cukier i cukier waniliowy.
- Podczas gdy ciasto będzie się ucierało obrać jabłka, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Do jabłek dodać cynamon i cukier waniliowy
- Do ucieranego ciasta dodawać pojedynczo jajka. Ważne, żeby ciasto ucierać tak długo, żeby nie było czuć kryształków cukru.
- Cytrynę umyć, zetrzeć na małych oczkach tarki, wycisnąć sok. Skórkę i sok dodać do ciasta. Dzięki temu ciasto będzie lekko kwaskowate, a skórka nada mu aromatu.
- Po dodaniu wszystkich jajek do ciasta dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta
- Ciasto podzielić na dwie części, mniej więcej 1/3 i 2/3.
- Większą część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na ciasto wyłożyć jabłka. Ponieważ owoce puszczą sok jabłka należy odsączyć. Należy tak zrobić, aby ciasto nie miało zakalca od soku. Oczywiście nie należy owoców wyciskać z całego soku, ponieważ wtedy będą za suche 🙂
- Do pozostałej części ciasta dodać kwaśną śmietanę i wymieszać. Dzięki śmietanie ciasto da się łatwo rozsmarować po jabłkach
- Jabłecznik piec w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Ciasto powinno być pięknie zarumienione
- Po ostudzeniu ciasto polać lukrem
Podsumowanie
Przepis
Jabłecznik
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity
Średnia ocena
4 Review(s) Based on
[…] mnie osobiście to ciasto jest w TOP3 obok jabłecznika (przepis tutaj) oraz sernika królewskiego (przepis tu). Ciasto królewicz można też spotkać pod nazwą […]