Jesień rozkręciła się na dobre, zaczyna się robić szaro, buro i ponuro. W taką pogodę ciężko się zebrać w sobie i iść po świeże bułki na śniadanie. Szczególnie w weekend. Dlatego dzisiaj mini chałki z kruszonką w formie babeczek.
Mini chałki to idealna propozycja na sobotnie lub niedziele przedpołudnie. Ciepłe, miękkie babeczki z chrupiącą złocistą kruszonką. Można je zajadać z masłem, ulubionym dżemem czy konfiturą lub bez dodatków. Jak kto lubi 🙂
Kruszonkę miałam zamrożoną z jakiegoś poprzedniego pieczenia. Jeśli będziecie robić specjalnie do tego przepisu to proponuję z 1/4 porcji. Oczywiście możecie zrobić z całości i wykorzystać do np. do owoców pod kruszonką lub ciasta drożdżowego .
Z poniższego przepisu wyszło mi 11 babeczek.
Do wykonania mini chałek potrzebne będzie:
- 250 gramów mąki
- 25 gramów masła
- 125 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 5 dkg świeżych drożdży
- szczypta soli
- kruszonka Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Na początku należy zrobić zaczyn. Należy podgrzać mleko (nie może być gorące, bo drożdże się sparzą). Do ciepłego mleka wsypać łyżkę cukru i pokruszyć drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże mogły zacząć pracować.
- Gdy drożdże będą pracować można przygotować pozostałe składniki. Masło roztopić, należy uważać, żeby go nie spalić.
- Jajko rozbełtać i dodać do mąki.
- Do mąki dodać pozostały cukier i ciepłe, ale nie gorące masło.
- Zaczyn powinien być gotowy w około 30 minut
- Zaczyn dodać do pozostałych składników i wyrobić ciasto.
- Gdy ciasto będzie gotowe należy przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. Powinno podwoić swoją objętość
- Ciasto podzielić i poprzekładać do foremek.
- Babeczki posypać kruszonką
- Piec nagrzać do temperatury 175 stopni.
- Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut. Babeczki powinny podwoić swoją objętość
- Mini chałki wstawić do piekarnika i piec około 15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystudzenia.
- Podawać z masłem, dżemem lub konfiturą i ulubioną kawą 🙂