Róże z ciasta francuskiego i jabłek to deser szybki, łatwy i efektowny. A z okazji zbliżającego się dnia matki postanowiłam robić z takich różyczek bukiet.
Deser wymaga od nas raptem 4 składników: ciasta francuskiego, jabłek, cukru waniliowego i cynamonu lub dżemu. Do wykonania w 30 minut a na pewno wywoła zachwyt u naszych gości. Róże z ciasta francuskiego nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze świetnie smakują. Pokażę Wam jak krok po koku zrobić takie ciasteczka 🙂 Z podanego poniżej przez mnie przepisu wychodzi 16 sztuk różyczek.
Do wykonania róż potrzebne będą:
- 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
- 2-3 duże czerwone jabłka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki cynamonu
- zamiast cukru i cynamonu można użyć np. dżemu morelowego
- blacha do pieczenia muffinek
- jeśli chcemy bukiet to potrzebna będzie jeszcze doniczka, styropian, wykałaczkiJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.
- Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie paski.
- Pokrojone jabłka wrzucić na wrzącej wody sokiem z cytryny – jabłka muszą zmięknąć, żeby się nie łamały przy zwijaniu, sok z cytryny jest po to, żeby jabłka nie ciemniały. Jabłka gotować około 1-2 minut w zależności jakie grube są plasterki
- Po tym czasie jabłka odłożyć do ostudzenia.
- Ciasto francuskie rozwinąć i każdy płat pokroić na 8 równych pasków. należy ciąć wzdłuż krótkiego boku.
- Na pasku na połowie szerokości poukładać jabłka a dół posypać cynamonem z cukrem waniliowym
- Cynamonowy dół założyć na jabłka
- Ciasto zawinąć i mamy różyczkę
- Ciastka układać do formy na muffinki i piec przez około 15-18 minut
- Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
- Jeśli ma być bukiet w doniczce umieścić styropian, na wykałaczki ponabijać ciastka i umieścić na doniczce 🙂
Podsumowanie
Przepis
Róże z ciasta francuskiego
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity