Dzisiejszy deser jest pyszny, szybki w wykonaniu i zdrowy. Super sprawdza się jako deser dla dzieci. Przed Wami przepis na mus czekoladowy z awokado.
Mus nie zawiera cukru i glutenu, a jeśli trochę go zmodyfikować to będzie również bez laktozy. Ja mój mus robiłam z jogurtu naturalnego, więc laktoza była, ale napiszę Wam jak można przepis zmodyfikować, żeby był bez laktozy. Mogą jeść dzieci oraz osoby na diecie. Główną dobrocią tego musu jest awokado – o jego właściwościach i wartościach odżywczych można poczytać tutaj. Mus smakiem nie odbiega od zwykłych musów czekoladowych. Chociaż na początku byłam sceptycznie nastawiona do użycia warzywa do deseru. Jak widzicie mus czekoladowy z awokado to same plusy. Do tego czas jego wykonania to około 10 minut i można się zajadać pysznym deserem. Do dekoracji można użyć ulubione orzechy lub owoce (np. maliny, jeżyny, borówki, truskawki). Z poniższego przepisy wyszły mi 3 porcje.
Aby zrobić mus czekoladowy z awokado potrzebne będzie:
- 1 miękkie awokado (w sklepach raczej są twarde, ale wystarczy kupić, zawinąć w papierową torbę i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej – wtedy zmięknie)
- 1 duży jogurt naturalny – 400ml (jeśli deser ma być bez laktozy należy zamienić jogurt na 2 banany i 4-5 łyżek mleka roślinnego)
- 3 łyżki naturalnego miodu
- 2 łyżki ciemnego kakao
- owoce lub orzechy do dekoracjiJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Awokado obrać z skóry, usunąć pestkę i zblendować razem z jogurtem
- Dodać miód i kakao, wymieszać i powykładać do pucharków.
- Ozdobić orzechami lub owocami. Deser trzymać w lodówce.
PRAWDA, ŻE PROSTE? 🙂 SMACZNEGO!