Delikatne i kruche rurki z aksamitnym kremem patissiere to idealny deser do niedzielnej herbaty.
Kruche rurki często kupujemy w cukierni, warto jednak ten deser przygotować w domu. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, jednak samo nawijanie ciasta na specjalne foremki jest trochę czasochłonne. Moim zdaniem jednak warto 🙂 Ciasto nie zawiera białego cukru, więc można później “poszaleć” z wypełnieniem.
Do wypełnienia rurek można użyć bitej śmietany, kremu ze śmietany i mascarpone, kremu budyniowego (jak z karpatki) lub kremu patissiere – ja właśnie tego kremu użyłam. Link do przepisu jest podany w składnikach.
Z poniższego przepisu wychodzi około 25 rurek.
Do wykonania kruchych rurek potrzebne będzie:
- 2 szklanki mąki
- 1 żółtko (białko zostanie użyte do posmarowania rurek)
- 125 g zimnego masła
- 200 ml słodkiej śmietany 18%
- 1 op cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- creme patissiere – przepis znajdziecie tutaj
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Piec nagrzać do temperatury 200 stopni.
- Foremki posmarować masłem – dzięki temu upieczone rurki łatwo będą odchodzić od formy.
- Wszystkie składniki przełożyć do miski lub na stolnicę i wyrobić gładkie ciasto. Pamiętajcie, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, ponieważ ciasto kruche nie lubi ciepłych rąk i przez zbyt długie wyrabianie robi się gumowe.
- Wyrobione ciasto rozwałkować na kształt prostokąta na grubość około 2mm.
- Ciasto pokroić wzdłuż dłuższego brzegu na pasy o szerokości około 1,5cm.
- Paski nawinąć na foremkę zaczynając od części węższej do szerszej. Ciasto musi na siebie nachodzić.
- Jedną stronę rurki zamoczyć w rozbełtanym białku i obtoczyć w cukrze.
- Rurki piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Ciasto musi się pięknie zarumienić i przybrać złocisty kolor.
- Po upieczeniu odłożyć rurki do wystudzenia.
- W tym czasie można zająć się przygotowaniem nadzienia.
- Wystudzone rurki nadziać kremem.
- Przechowywać w chłodnym miejscu, latem w lodówce. Dzięki temu krem zachowa świeżość.
SMACZNEGO 🙂