Dutch baby to naleśnik pieczony w piekarniku. W mojej wersji z owocami. Wyrośnięty, puszysty – idealny na letnie śniadanie lub podwieczorek.
W wersji przedstawionej poniżej dutch baby nadaje się dla dzieci, ponieważ oprócz cukru waniliowego i pudru, którym jest obsypany (co można pominąć lub zastąpić innym słodziwem) nie ma innego białego cukru. Owoce można dodać zarówno przed pieczeniem – jak u mnie jabłka lub podać go ze świeżymi owocami – np. truskawki, maliny, borówki – kto co lubi. Można go podać z lodami lub bitą śmietaną. Najlepiej oczywiście dutch baby smakuje podany jeszcze ciepły.
Podany poniżej przepis jest na formę/naczynie żaroodporne/patelnię żeliwną o średnicy 22-24 cm lub 4 kokilki o średnicy około 7 cm.
Do wykonania pieczonego naleśnika potrzebne będzie:
- 3 jajka – w temperaturze pokojowej – należy wyjąć godzinę przed pieczeniem
- 125 ml mleka (można użyć dowolnego)
- 1/2 szklanki mąki (można użyć dowolnej)
- 2 małe jabłka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
- cukier puder, cynamon – do oprószenia po upieczeniu
- ulubione świeże owoce
- lody, bita śmietana – opcjonalnie
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- W pierwszej kolejności należy nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni, grzałka góra-dół i umieścić w nim naczynie w którym naleśnik będzie pieczony – musi się nagrzać.
- Masło roztopić i odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w na kawałki/plasterki.
- Wszystkie składniki (oprócz owoców) umieścić np. w kielichu blendera. Uwaga – zostawić trochę masła do posmarowania naczynia z piekarnika.
- Wymieszać ciasto dosłownie kilkanaście sekund do uzyskania jednolitej masy – jest płynna.
- Naczynie wyjąć z piekarnika (nie na długo, żeby nie ostygło) – wysmarować roztopionym masłem i wylać ciasto. Dodać pokrojone jabłka.
- Naleśnik piec przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni.
- Po upieczeniu naleśnik lekko opadnie.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.
- Podawać jeszcze ciepły ze świeżymi owocami, bitą śmietaną lub lodami.
SMACZNEGO 😀