Dzisiaj przedstawiam Wam niezawodny przepis na mięciutkie, nadziane jabłkami drożdżowe racuchy. Dzięki suchym drożdżom nie trzeba robić zaczynu. Racuszki wychodzą puchate i pyszne.
Moja wersja to drożdżowe racuchy z jabłkami, podczas smażenia nie “piją” tłuszczu co niewątpliwie jest jedną z ich zalet. Placuszki świetnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek. Można je podać z ulubionym dżemem czy sosem z owoców.
Z podanego przepisu wychodzi około 16-18 sztuk racuchów nakładanych łyżką.
Do wykonania racuchów potrzebne będzie:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 7 gramów suchych drożdży
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki cukru
- szklanka ciepłego mleka
- 1-2 jabłka
- olej do smażenia, cukier puder do posypania racuchów
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Mleko podgrzać – ma być ciepłe, ale nie gorące żeby nie sparzyć drożdży.
- Wszystkie składniki – oprócz jabłek – wymieszać ze sobą. Mleko dodawać stopniowo.
- Ciasto dokładnie wymieszać – można blenderem lub rózgą kuchenną – do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Przed smażeniem jabłka pozbawić gniazd nasiennych i obrać ze skóry.
- Owoce pokroić w kostkę (około 1×1 cm) lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach – ja zrobiłam na tarce.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju i na rozgrzaną nakładać łyżką ciasto.
- Ciasto będzie ciągnące i klejące się – takie ma być.
- Racuchy smażyć około 2-3 minuty z każdej strony. Po nałożeniu racuchów na patelnię nie należy ich ruszać dopóki spód się nie zarumieni. Ciasto na patelni jeszcze rośnie.
- Podawać posypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Podsumowanie
Przepis
Drożdżowe racuchy
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity
Średnia ocena
1 Review(s) Based on
Cieszę się, że przepis się podoba. Racuszki są na prawdę smaczne 🙂
Uwielbiamy takie placuszki na śniadanie 🙂 i fajnie, że dodała jabłko, juz od śniadania można przemycic dzieciom jakiś owoc:)