Ciastka z czekoladą i orzechami – proste do wykonania i zawsze się udają. Szybkie w wykonaniu, świetnie nadają się do popołudniowej kawy.
Moje ciastka są z czekoladą mleczną i orzechami laskowymi. Wy możecie użyć czekolady, którą najbardziej lubicie i ulubione orzechy. Możecie też dodać
Z poniższego przepisu wychodzi około 25 sztuk ciastek. Przepis umieszczam w kategorii “bez miksera”, ponieważ składniki można wymieszać ręcznie.
Do wykonania ciastek potrzebne będzie:
- 10 dkg miękkiego masła
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1/3 szklanki cukru (najlepiej użyć drobny cukier do wypieków – skróci czas wyrabiania ciasta)
- 1 jajko
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 gramów ulubionej czekolady (lub czekolada z orzechami)
- garść ulubionych posiekanych orzechów lub suszonych owoców
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
![ciastka z czekoladą i orzechami](https://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2020/04/składniki-1024x768.jpg)
- Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni, grzałka góra-dół.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, do czasu aż nie będzie czuć kryształków cukru.
![](https://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2020/04/w-trakcie1-1024x805.jpg)
- Do masy dodać jajko, dokładnie wymieszać i dodać mąkę
![](https://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2020/04/ciasto-1024x768.jpg)
- Wyrobione ciasto powinno mieć konsystencję “piaskowej ciastoliny” 🙂 Do takiego ciasta dodać posiekaną czekoladę i orzechy. Całość wymieszać łyżką.
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki na blasze lekko spłaszczyć. Zostawiwać odstępy ponieważ ciasta lekko się rozleją.
![](https://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2020/04/ciasto2-1024x768.jpg)
- Ciastka należy piec przez 5 minut w temperaturze 220 stopni, grzałka góra-dół, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez jeszcze 10 minut.
- Po upieczeniu ostawić do przestudzenia.
- Ciastka można przechowywać do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku (słoik lub puszka).
SMACZNEGO 😀
![ciastka z czekoladą i orzechami](https://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2020/04/ciasteczka-1024x768.jpg)
Podsumowanie
![recipe image](https://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2020/04/ciasteczka-orzechowo-czekoladowe_mini.jpg)
Przepis
Ciastka z czekoladą i orzechami
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity
Średnia ocena
![1star](https://misiowamamaasia.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://misiowamamaasia.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://misiowamamaasia.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://misiowamamaasia.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://misiowamamaasia.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
[…] stronie możecie znaleźć podobny przepis, ale z mąki krupczatki (przepis znajdziecie tutaj ). Wspomniane przeze mnie ciastka są bardziej kruche. Te z przepisu poniżej po ostudzeniu są […]