Ciastka kręcone przez maszynkę kojarzą mi się ze smakiem dzieciństwa. Kruche, maślane, po prostu pyszne.
W moim rodzinnym domu częściej robiliśmy ciastka ze skwarek. Miały taki specyficzny smak, ale dzisiaj nie o tych ciastkach. Maślane ciastka kręcone przez maszynkę mają charakterystyczny kształt, który wyróżnia je spośród innych wypieków. Są proste w wykonaniu, ponieważ wystarczy wszystkie składniki zagnieść ze sobą. Pieczenie też nie zajmuje wiele czasu.
U mnie w domu mieliśmy maszynkę elektryczną, ale ostatnio mój mąż znalazł takie cudo i tym sposobem mam możliwość pieczenia kruchych ciasteczek
Postanowiłam, że zrobię ciasteczka maślane i kakaowe. W związku z tym mój przepis podzieliłam na dwie części. Od jednej odjęłam 3 łyżki mąki i dodałam 3 łyżki kakao. Można zamiast kakao dodać np. wiórki kokosowe.
Do wykonania ciastek potrzebne będzie:
- 1 kg mąki tortowej
- 500 gramów miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 żółtka
- 6 łyżek jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao – jeśli wybierzecie opcję “pół na pół”Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Piec nagrzać do temperatury 180 stopni.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem.
- Dodawać stopniowo żółtka i porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Na końcu dodać jogurt lub śmietanę i wymieszać na gładkie ciasto – powinno mieć konsystencję plasteliny
- Z drugą częścią składników postępujemy tak samo. Gotowego ciasta nie trzeba trzymać w lodówce i po wyrobieniu można od razu zabrać się za robienie ciastek
- Należy wybrać kształt ciastek jaki chcemy uzyskać i zabrać się do robienia
- Ciastka należy piec przez około 15 minut (na złoty kolor) w temperaturze 180 stopni.
- Z podanego przepisu wyszło mi ciastek na wypełnienie puszki widocznej na zdjęciach
Cieszę się. Mam nadzieję, że wyszły
Właśnie idę robić!