Przepis na oponki serowe jest ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy. Dużo przepisów na tej stronie jest z tego własne zeszytu 🙂
Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. W tym przepisie nie ma drożdży, tylko soda dzięki której oponki pięknie wyrosną podczas smażenia. Oponki serowe są smaczne, lekkie i pulchne. Z podanego przepisu wychodzi około 30 sztuk wyciskanych szklanką. Do wyciśnięcia dziurki na środku użyłam odciętej końcówki od butelki po wodzie mineralnej 🙂
Do wykonania oponek serowych potrzebne będzie:
- 500 gramów białego sera (ja użyłam twaróg z wiaderka)
- 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 175 gramów miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki spirytusu lub wódki
- olej do smażenia – około 2 litry
- cukier puder lub zwykły cukier do obtoczeniaJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Masło, twaróg i cukier dokładnie ze sobą wymieszać na gładką masę.
- Gdy powyższe składniki się połączą dodawać pojedynczo jajka.
- Mąkę z sodą dodać w 3-4 częściach i wymieszać ciasto.
- Na koniec dodać spirytus lub wódkę – alkohol dodajmy, żeby ciasto nie nasiąkało za bardzo tłuszczem podczas smażenia 🙂
- Olej należy nagrzać to temperatury około 180 stopni. Jeśli nie macie termometru (ja nie mam) to temperaturę tłuszczu można sprawdzić w następujący sposób – kawałek ciasta wrzucić na rozgrzany olej i jeśli po zarumienieniu ciasta z obu stron i wyjęciu ciasto w środku nie będzie surowe to temperatura jest ok 🙂 Jeśli ciasto będzie surowe to znaczy, że olej nie jest wystarczająco gorący.
- Ciasto porcjami wykładać na stolnicę opruszoną mąką i wycinać oponki za pomocą szklanki.
- Oponki wkładać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoto
- Usmażone opoki serowe wykładać na ręczniki kuchenne w celu odsączenia oleju
- Jeśli oponki mają być tylko posypane cukrem należy to zrobić gdy są gorące. Jeśli chcemy je polukrować oponki muszą ostygnąć.
- Ostudzone oponki polukrować.
Podsumowanie
Przepis
Oponki serowe
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity
Średnia ocena
4 Review(s) Based on