red velvet lava cake

Red Velvet lava cake

Ciasto Red Velvet to jedno z bardziej charakterystycznych ciast w USA. Jest to czerwone ciasto kakaowe przełożone białym kremem na bazie serka typu Philadelphia. Kolor uzyskuje się stosując barwnik spożywczy. Najczęściej podawane w formie tortu na Walentynki lub inną ważną okazję. Ja postanowiłam tortu Red Velvet nie robić, ale inspirując się tym ciastem przedstawić Wam walentynkowe red velvet lava cake, czyli czerwone ciastko z lejącą czekoladą 😀

Moje Red Velvet lava cake jest bardzo podobne do ciastka, które już Wam prezentowałam, czyli lava cake. Robi się je równie szybko, a moim zdaniem dzięki czerwonemu barwnikowi jest bardziej spektakularne 🙂 W ramach Walentynek możecie komuś zrobić taką słodką niespodziankę – do wyboru dwa przepisy 🙂

Poniższy przepis pochodzi ze strony http://www.spachethespatula.com/red-velvet-molten-lava-cakes/. Zmniejszyłam ilość składników, ponieważ jest to ciastko do zjedzenia od razu, więc moja wersja jest na dwa ramekiny o pojemności 120 ml.

Składniki:

  • 60 gramów białej czekolady
  • 60 gramów masła
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • czerwony barwnik spożywczy Wilton w żelu – ja użyłam barwnika przeznaczonego do mas czekoladowychred velvet lava cake
  • do dekoracji: cukier puder, lody, owocered velvet lava cake
  1. Piekarnik nagrzać do 210 stopni – ciasto musi być włożone do dobrze nagrzanego piekarnika.
  2. Ramekiny posmarować masłem i opruszyć mąką lub kakao.
  3. Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnuszku ale nie gotować.
  4. Do masła i czekolady dodać cukier puder i dokładnie wymieszaćred velvet lava cake
  5. Jajka roztrzepać rózgą kuchenną lub widelcem i dodać do masy czekoladowej.
  6. Do masy dodać barwnik spożywczy – ja dałam 1/3 łyżeczkired velvet lava cake
  7. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać do masy. Wymieszać na gładką masę.
  8. Ciasto wylać do wcześniej przygotowanych foremek i wstawić do nagrzanego piekarnikared velvet lava cake
  9. Piec około 8-9 minut – musicie wyczuć swój piekarnik 😉
  10. Po wyjęciu z pieca odczekać około 30 sekund i przełożyć na talerzered velvet lava cake
  11. Ciasto udekorować i podawać.
  12. Pamiętajcie Red Velvet lava cake nie czeka na Was, to Wy czekacie na nie 🙂

Smacznego 😀red velvet lava cake

 

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Red Velvet lava cake
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *