lava cake

Lava cake

Lava cake, czyli ciastko z wylewającą się ze środka czekoladą podawane na ciepło 🙂

Ciastko lava cake jest proste w wykonaniu, a co ważniejsze robi się je bardzo szybko. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości deserem na ciepło to dobrze trafiliście. A może zaskoczycie dziś swoje mamy i podacie im taki deser – jeśli lubią czekoladę, na pewno sprawi im ogromną przyjemność 🙂

Jedna ważna rzecz – lava cake to ciastko na które my czekamy, a nie ono nas. Oznacza to tyle, że jemy je niemalże po wyjęciu z pieca, na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Podany poniżej przepis jest na trzy babeczki (pojemność ramekina 120ml), czyli idealnie do popołudniowej kawy w towarzystwie najbliższej osoby 🙂 To do dzieła:

Składniki na lava cake:

  • 85 gramów gorzkiej czekolady (może być deserowa lub jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to mleczna – ja użyłam zwykłej 60% gorzkiej czekolady)
  • 50 gramów masła
  • 16 gramów (1 łyżka) mąki
  • 30 gramów (2 łyżki) cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • dodatki do ozdoby – lody, sorbet, ulubione owoce, bita śmietana lub cukier puder
  1. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Ważne, aby ciasto włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika.
  2. Przygotować trzy ramekiny – wnętrze foremki posmarować masłem i oprószyć (może być mąka lub kakao)lava cake
  3. Czekoladę oraz masło roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnejlava cake
  4. Mąkę, cukier puder i sól przesiać do miski, jajko z żółtkiem rozbełtaćlava cake
  5. Składniki z punktu 4 dodać do roztopionej czekolady i wymieszaćlava cake
  6. Ciasto powinno być gęstelava cake
  7. Ciasto rozlać do ramekinów i wstawić do piekarnikalava cake
  8. Piec 8-9 minut, po tym czasie wyjąć, odczekać około 30 sekund i wyłożyć na talerzlava cake
  9. Ozdobić ulubionymi dodatkami i podawaćlava cake

SMACZNEGO!!! 😀

lava cake

lava cake

lava cake

Wszystkim mamom z okazji ich święta życzę morza miłości, spełnienia marzeń i wszystkiego co najlepsze!!!

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Lava cake
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *