Drożdżówki z kruszonką i owocami – u mnie prażone jabłka. Trudno się im oprzeć.
Drożdżówki są mięciutkie, puszyste. Do tego chrupiąca, maślana kruszona i owoce. Tutaj dowolnie – ja użyłam jabłek, ale można użyć truskawek (wystarczy je pokroić na mniejsze kawałki), rabarbar, wiśnie, jagody czy maliny. Jeśli lubicie ciasto drożdżowe to ten przepis jest dla Was. Jak to z ciastem drożdżowym bywa najlepiej drożdżówki smakują na świeżo, jeszcze ciepłe 🙂
Z poniższego przepisy wyszło mi 15 sztuk drożdżówek o średnicy około 10 cm.
Aby wykonać drożdżówki z kruszonką potrzebne będzie:
- kruszonka – przepis znajdziecie tutaj – z tych proporcji wystarczyło kruszonki na wszystkie drożdżówki
- 500 gramów mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 70 gramów cukru
- 2 jajka
- 30 gramów świeżych drożdży
- 80 gramów masła
- szczypta soli
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki cukru
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Mleko podgrzać do temperatury około 37-38 stopni, dodać 2 łyżki cukru – z tych 70g) i pokruszyć drożdże.
- Tak przygotowany zaczyn odstawić, aby drożdże zaczęły pracować.
- Masło roztopić – nie gotować. Odstawić do przestudzenia.
- Mąkę, sól, cukier, jajka (można je wcześniej rozbełtać) umieścić w misie miksera.
- Do misy dodać przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn
- Całość wyrobić hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
- Ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie sprężyste i będzie odchodzić od haka.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę
- W tym czasie można przygotować kruszonkę według przepisu podanego na początku na liście składników oraz owoce.
- Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i obrać. Pokroić na małą kostkę.
- Do jabłek dodać łyżeczkę cynamonu oraz 3 łyżeczki cukru i wymieszać.
- Tak przygotowane jabłka przełożyć na patelnię i smażyć do czasu aż kawałki jabłek będą na pół miękkie.
- Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość wyłożyć na blat obsypany mąką. Ciasto podzielić na 14-16 kawałków i uformować kulki.
- Tak przygotowane ciasto ponownie przykryć ściereczką i ostawić na 30 minut.
- Piec nagrzać do temperatury 190 stopni, grzałka góra-dół.
- Po tym czasie każdą z kulek spłaszczyć ręką i szklaną odcisnąć dołeczek na owoce.
- W dołki nałożyć owoce i posypać kruszonką.
- Drożdżówki piec przez około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
- Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.
- Przestudzone drożdżówki polać lukrem.
SMACZNEGO 🙂