kruszonka

Kruszonka

Dzisiaj kruszonka, którą można wykorzystać do różnego rodzaju wypieków: szarlotek, ciast drożdżowych, kruchych, tart czy samych owoców.

Złocista i chrupiąca kruszonka może być ozdobą wielu deserów. Kruszonkę możecie zamrozić i użyć w dowolnym momencie, np. gdy w pochmurny, jesienny wieczór najdzie Was ochota na rozgrzewające owoce pod kruszoną podawane na ciepło  🙂

Klasyczna kruszonka to mąka, masło, cukier w proporcjach 2:1:1. Wg takiego przepisu na 100% wyjdzie drobna kruszonka. Ja zdecydowanie lubię większe, chrupiące kawałki. W celu osiągnięcia takiego efektu należy zwiększyć porcję tłuszczu, a zmniejszyć porcję sypką (w moim przypadku to cukier). Ale to nie koniec modyfikacji – zmniejszając ilość mąki możecie dodać wiórki kokosowe lub zmielone orzechy. Kombinacji jest naprawdę dużo. Wystarczy odrobina fantazji 🙂

Do wykonania kruszonki (większych kawałków) potrzebne będzie:

  • 200 gramów mąki
  • 120 gramów miękkiego masła
  • 80 gramów cukru

Wszystkie składniki należy wymieszać i zagnieść tak, aby otrzymać okruchy. Do kruszonki można dodać ulubione przyprawy np. wanilię lub cynamon. Jeśli nie wykorzystamy całej kruszonki można ją zamrozić i wykorzystać później.

Klika porad dotyczących udanej kruszonki:

  • trzymać się zalecanych proporcji mąki, masła, cukru
  • masło musi być miękkie
  • ciasto należy ucierać ręką
  • jeśli chcecie zmienić smak kruszonki i dodać orzechy, kakao czy użyć innej mąki to zawsze zamieniamy to z mąką pszenną, np. jeśli dodacie 2 łyżki zmielonych orzechów to trzeba dodać o 2 łyżki mąki mniej.

kruszonka

 

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Kruszonka
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *