kruszonka

Kruszonka

Dzisiaj kruszonka, którą można wykorzystać do różnego rodzaju wypieków: szarlotek, ciast drożdżowych, kruchych, tart czy samych owoców.

Złocista i chrupiąca kruszonka może być ozdobą wielu deserów. Kruszonkę możecie zamrozić i użyć w dowolnym momencie, np. gdy w pochmurny, jesienny wieczór najdzie Was ochota na rozgrzewające owoce pod kruszoną podawane na ciepło  🙂

Klasyczna kruszonka to mąka, masło, cukier w proporcjach 2:1:1. Wg takiego przepisu na 100% wyjdzie drobna kruszonka. Ja zdecydowanie lubię większe, chrupiące kawałki. W celu osiągnięcia takiego efektu należy zwiększyć porcję tłuszczu, a zmniejszyć porcję sypką (w moim przypadku to cukier). Ale to nie koniec modyfikacji – zmniejszając ilość mąki możecie dodać wiórki kokosowe lub zmielone orzechy. Kombinacji jest naprawdę dużo. Wystarczy odrobina fantazji 🙂

Do wykonania kruszonki (większych kawałków) potrzebne będzie:

  • 200 gramów mąki
  • 120 gramów miękkiego masła
  • 80 gramów cukru

Wszystkie składniki należy wymieszać i zagnieść tak, aby otrzymać okruchy. Do kruszonki można dodać ulubione przyprawy np. wanilię lub cynamon. Jeśli nie wykorzystamy całej kruszonki można ją zamrozić i wykorzystać później.

Klika porad dotyczących udanej kruszonki:

  • trzymać się zalecanych proporcji mąki, masła, cukru
  • masło musi być miękkie
  • ciasto należy ucierać ręką
  • jeśli chcecie zmienić smak kruszonki i dodać orzechy, kakao czy użyć innej mąki to zawsze zamieniamy to z mąką pszenną, np. jeśli dodacie 2 łyżki zmielonych orzechów to trzeba dodać o 2 łyżki mąki mniej.

kruszonka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *