Czekoladowo-pomarańczowe tiramisu to moja propozycja na ten klasyczny włoski deser. Dwie warstwy biszkoptów nasączonych kawą przełożone kremem kakaowym i kremem pomarańczowym.
Moja wersja tiramisu była robiona tak, aby mogły ją jeść dzieci. W związku z tym biszkopty były moczone w kawie zbożowej i nie użyłam alkoholu. Czekoladowo-pomarańczowe tiramisu nie zawiera jajek tak, jak oryginalny krem do tego deseru. Pomysł na ten deser zaczerpnęłam z kanału Roberta Makłowicza, który zrobił pomarańczowe tiramisu i postanowiłam go jeszcze pozmieniać.
Jeśli chcecie wypróbować oryginalny przepis na tiramisu znajdziecie go również na mojej stronie, a dokładnie to tutaj.
Poniższy przepis jest na formę o wymiarach 17cm x 27cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Do wykonania tego deseru potrzebne będzie:
- 1,5 opakowania (300g) podłużnych biszkoptów Savoiardi
- 500 gramów mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- sok z połowy pomarańczy
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżki cukru pudru
- pół szklanki mocnej espresso (lub w wersji dla dzieci pół szklanki kawy zbożowej)
- 75ml likieru amaretto – w wersji dla dzieci pominąć ten składnik
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
![](https://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2021/04/skladniki-3-1024x576.jpg)
- Mascarpone, kremówkę oraz cukier puder ubić na gęstą masę.
- Kawę zaparzyć. W wersji dla dorosłych po przestudzeniu dodać do kawy likier.
![](https://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2021/04/w-trakcie-7-1024x576.jpg)
- Masę podzielić na dwie części.
- Do jednej dodać 2 łyżki kakao, do drugiej dodać wyciśnięty sok z połowy pomarańczy.
![](https://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2021/04/w-trakcie2-1024x576.jpg)
- Biszkopty nasączyć kawą (lub kawą z likierem) i ułożyć na dno formy
- Na biszkopty wyłożyć krem kakaowy i rozsmarować po całości.
![](https://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2021/04/skladanie-1024x576.jpg)
- Krem kakaowy posypać kakao i na to wyłożyć koleją warstwę biszkoptów nasączonych kawą.
- Na te biszkopty wyłożyć krem pomarańczowy i wyrównać.
![](https://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2021/04/skladanie3-1024x576.jpg)
- Ciasto włożyć do lodówki na minimum 4 godziny przed podaniem.
- Należy pamiętać, że mascarpone i śmietana łatwo łapią zapachy z lodówki, dlatego należy ciasto przykryć np. folią spożywczą.
- Przed podaniem posypać kakao.
![czekoladowo-pomarańczowe tiramisu](https://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2021/04/pomaraczowo-czekoladowe-tiramisu-1024x576.jpg)
SMACZNEGO!
![czekoladowo-pomarańczowe tiramisu](https://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2021/04/pomaraczowo-czekoladowe-tiramisu2-1024x576.jpg)
![recipe image](https://misiowamamaasia.pl/wp-content/uploads/2021/04/pomaraczowo-czekoladowe-tiramisu-mini.jpg)