Dzisiaj przedstawiam Wam niezawodny przepis na mięciutkie, nadziane jabłkami drożdżowe racuchy. Dzięki suchym drożdżom nie trzeba robić zaczynu. Racuszki wychodzą puchate i pyszne.
Moja wersja to drożdżowe racuchy z jabłkami, podczas smażenia nie “piją” tłuszczu co niewątpliwie jest jedną z ich zalet. Placuszki świetnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek. Można je podać z ulubionym dżemem czy sosem z owoców.
Z podanego przepisu wychodzi około 16-18 sztuk racuchów nakładanych łyżką.
Do wykonania racuchów potrzebne będzie:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 7 gramów suchych drożdży
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki cukru
- szklanka ciepłego mleka
- 1-2 jabłka
- olej do smażenia, cukier puder do posypania racuchów
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.

- Mleko podgrzać – ma być ciepłe, ale nie gorące żeby nie sparzyć drożdży.
- Wszystkie składniki – oprócz jabłek – wymieszać ze sobą. Mleko dodawać stopniowo.

- Ciasto dokładnie wymieszać – można blenderem lub rózgą kuchenną – do uzyskania gładkiej konsystencji.

- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Przed smażeniem jabłka pozbawić gniazd nasiennych i obrać ze skóry.
- Owoce pokroić w kostkę (około 1×1 cm) lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach – ja zrobiłam na tarce.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju i na rozgrzaną nakładać łyżką ciasto.
- Ciasto będzie ciągnące i klejące się – takie ma być.
- Racuchy smażyć około 2-3 minuty z każdej strony. Po nałożeniu racuchów na patelnię nie należy ich ruszać dopóki spód się nie zarumieni. Ciasto na patelni jeszcze rośnie.

- Podawać posypane cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

Podsumowanie

Przepis
Drożdżowe racuchy
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity
Średnia ocena





Cieszę się, że przepis się podoba. Racuszki są na prawdę smaczne 🙂
Uwielbiamy takie placuszki na śniadanie 🙂 i fajnie, że dodała jabłko, juz od śniadania można przemycic dzieciom jakiś owoc:)