Przepis na tradycyjne pączki znalazłam w “nadgryzionym przez ząb czasu” zeszycie mojej mamy (zdjęcie tego zeszytu pokazywałam jakiś czas temu na Insta i FB 🙂 ).
Przepis na tradycyjne pączki mojej mamy jest tak stary, że ilość użytej śmietany była podana na butelki, a nie mililitry. Pamiętacie jeszcze śmietanę sprzedawaną w małych szklanych butelkach, a mleko w większych? Z takim sreberkiem jako zamknięciem? 🙂
Oj, zebrało mi się na wspominki. Ale wracającą do pączków, z okazji karnawału postanowiłam wrócić do tego przepisu. Na tłusty czwartek będzie jak znalazł 🙂 Z podanego przepisu wychodzi około 25-30 sztuk pączków wycinanych szklanką. Jeśli przyjdą goście to porcja w sam raz.
Do wykonania pączków potrzebne będzie:
- 750 gramów mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 10 dkg świeżych drożdży
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 4 całe jajka i 1 żółtko
- 1 łyżka spirytusu lub wódki (pączki nie będą dzięki temu mocno “piły” tłuszczu podczas smażenia)
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki mleka
- olej rzepakowy do smażenia – w zależności od naczynia, pączki muszą pływać, nie mogą dotykać dna
- opcjonalnie nadzienie: konfitura, budyń, czekoladaJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
Mały “lifehack” – jeśli nie chcecie, aby tradycyjne pączki za mocno się usmażyły do oleju należy wrzucić pół obranego ziemniaka. Działa 🙂 Ja nie włożyłam i trochę wyszły ciemne.
- Masło roztopić, zostawić do przestudzenia.
- Mleko podgrzać, dodać odrobinę cukru i pokruszyć do niego drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.
- Jajka wymieszać, nie ubijać.
- Całość wymieszać. Ciasto musi odchodzić od haka miksera lub ręki
- Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Po wyrośnięciu ciasta rozłożyć na stolnicy i rozciągnąć na grubość około 1,5-2cm.
- Pączki wycinać szklanką i odłożyć jeszcze na około 40 min do wyrośnięcia
- W tym czasie nagrzać tłuszcz do smażenia.
- Pączki smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik
- Jeśli pączki mają być z nadzieniem rękawem cukierniczym z odpowiednią tylką wprowadzić nadzienie do pączków.
- Polać lukrem, lukrem z kakao lub posypać cukrem pudrem