Z okazji Dnia Ojca powstał tort mojito. Dzień już dobiega końca, niestety wcześniej nie dałam rady wrzucić przepisu.
Nic straconego – tort mojito możecie zrobić jako słodką niespodziankę na sobotni wieczór lub do niedzielnej poobiedniej kawy. Inspiracją do powstania tortu był drink mojito, czyli rum, mięta i limonka. Wszystko dobrze schłodzone 🙂 Krem jest lekki i bardzo orzeźwiający, a dzięki dodatkom pachnący miętą.
Do wykonania tortu mojito potrzebne będzie:
Biszkopt z 5 jaj został upieczony wg tego przepisu.
Do wykonania kremu potrzebne jest:
- 500 gramów serka mascaropne
- 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 3/4 szklanki liści mięty (1 doniczka)
- 1 limonka (potrzebny będzie sok i skórka)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 5 płaskich łyżek cukru pudru
- Do dekoracji: biała czekolada, limonka, liście mięty
Do ponczu, którym są nasączone blaty biszkoptu:
- 80 ml rumu
- sok z 1 limonki
- 40 ml wody
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Składniki na poncz połączyć ze sobą. Jeśli chcecie wersję bezalkoholową zamiast rumu użyjcie miętowej herbaty.
- Liście mięty drobno posiekać i lekko ugnieść aż zaczną pachnieć 🙂
- Żelatynę rozpuścić w 50 ml wody – najpierw czekamy aż żelatyna napęcznieje, a później należy roztopić na małym ogniu.
- Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru.
- Ser mascarpone utrzeć z miętą oraz startą skórką z 1 limonki
- Do masy dodać resztę cukru pudru. Ubijając na najwolniejszych obrotach miksera dodawać śmietanę. Na końcu dodać sok z limonki oraz żelatynę. Jeśli krem będzie za bardzo kwaskowy dodać cukru pudru.
- Żeby wzmocnić kolor kremu dodałam odrobinę (dosłownie na czubku wykałaczki) zielonego barwnika spożywczego w żelu firmy Wilton
- Każdy blat nasączyć ponczem i przełożyć kremem (mniej więcej 1,5-2cm). Całość również wykończyć kremem i odstawić do lodówki. Tort należy przykryć ponieważ śmietana może nasiąknąć zapachami lodówki. Ponadto krem pod przykryciem nie wyschnie.
- Pół czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Jeśli chcemy, aby polewa była błyszcząca należy dodać odrobinę oleju kokosowego (bezzapachowego). Drugą połówkę czekolady starłam na wiórki obieraczką do warzyw. Po około 30 minutach wyjąć tort i udekorować według uznania
Tort przechowywać w lodówce pod przykryciem. Ważna uwaga – w drinku mojito jest limonka, nie cytryna i tego nie zmieniamy robiąc krem 😉
Smacznego 🙂
Wszystkim ojcom z okazji ich święta składam najserdeczniejsze życzenia!!!