Kruche ciasto, jabłka pieczone z cynamonem i chrupiąca beza. Z tego wspaniałego trio powstaje szarlotka z bezą. Jest prosta i szybka w wykonaniu i obłędna w smaku.
Przepis otrzymałam od kolegi z pracy, miała okazję próbować tej szarlotki w jego wykonaniu i po prostu miałam mieć ten przepis i wypróbować sama. Dla mnie – wielbicielki jabłek – ta szarlotka z bezą zajmuje aktualnie pierwsze miejsce 😀
Kruche ciasto na spód zrobione jest wg kilku zasad, których należy przestrzegać robią kruche ciasto. Te zasady można przeczytać w moim artykule tutaj. Ciasto robiłam w tortownicy, a nie w formie na tartę po to aby powstała z ciasta krucha miska, w której znajdowały się pieczone z cynamonem jabłka. Przepis jest na tortownicę o średnicy 28 cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Na przepyszną szarlotkę potrzebne będzie:
- 3 szklanki mąki
- 375 gramów zimnego masła
- 6 jajek (żółtka są do spodu, białka na bezę)
- 2 kg kwaśnych lub słodko-kwaśnych jabłek
- 1 paczkę cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soliJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Mąkę wyłożyć na stolnicę, pokrojone w kawałki zimne masło i całość posiekać nożem lub siekaczką do kruchego ciasta.
- Dodać żółtka (białka w tym czasie włożyć do lodówki – będą potrzebne zimne) i całość szybko zagnieść rękoma. Pamiętajcie o zasadach robienia idealnego kruchego ciasta 😉
- Po otrzymaniu gładkiego ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki
- Gdy ciasto się chłodzi należy nastawić piekarnik na 180 stopni i pokroić jabłka – ja pokroiłam je na ósemki
- Jabłka posypać cynamonem i cukrem waniliowym i podsmażyć. Mają być lekko miękkie, ale się nie rozpadać
- Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na tortownicę i ponakłuwać widelcem
- Spód piec przez 20 minut. Nie dawałam obciążników w postaci grochu, ponieważ tyle nie miałam 🙂 Boki spodu nieznacznie tylko opadły. Pieca nie wyłączać.
- Po wyjęciu ciasto zostawić do wystudzenia. W tym czasie należy ubić białka.
- Zimne białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na bardzo sztywną pianę – po obróceniu naczynia do góry nogami nie ma prawa drgnąć 🙂
- Na wystudzony spód wyłożyć jabłka i na nie białka. Uformować bezę. Im bardziej pofalowane, tym ładniej wygląda po upieczeniu. Ja robiłam wzorek łyżką
- Ciasto piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni – należy uważać żeby nie spalić bezy. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i włączyć sam termoobieg. Tak suszymy bezę przez 10 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Ciasto stygnie razem z piekarnikiem dzięki czemu beza jeszcze się podsusza.
- Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu.