Ciasto Izaura to połączenie dwóch pysznych ciast – murzynka i sernika. Ciasto murzynkowe jest wilgotne, lekkie i kakaowe, natomiast masa serowa to klasyczny aksamitny, puszysty sernik.
Sernik na murzynku, bo taką również można spotkać nazwę jest genialny w swojej prostocie i nadaje się zarówno do popołudniowej kawy jak i na większe okazje, np. Wielkanoc. Ciasto jest bardzo popularne, ale powiem szczerze ja spotkałam się z nim całkiem niedawno. Podobno nazwa “Ciasto Izaura” wzięło swoją nazwę od popularnej w latach 80tych telenoweli “Niewolnica Isaura”. Przeszukując internet nie znalazłam jaki związek ma jedno z drugim. A Wy wiecie skąd taka nazwa? Co ma to ciasto wspólnego z telenowelą?
Zaletą tego ciasta jest to, że nigdy nie wiadomo jaki będzie jego ostateczny wygląd 🙂 Czy będzie równy murzynek a na nim sernik, czy ciasto się pofaluje czy murzynek przebije się przez masę serową. W poniższym przepisie użyłam blaszki o wymiarach 26cm x 36cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Do wykonania ciasta Izaura potrzebne są następujące składniki:
Murzynek:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oliwy
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszkuJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
Sernik:
- 1/2 kg dobrze zmielonego twarogu, może być z wiaderka
- 3 jajka (osobno białka, osobno żółtka)
- 125 gramów miękkiego masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru
-
1 paczka cukru waniliowego
Ciasto Isaura wykonujemy wg następujących kroków:
- Piec nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Składniki na murzynek włożyć do misy miksera i dokładnie wszystko wymieszać
- Ciasto przelać na blachę.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać pojedynczo żółtka oraz resztę dodatków. Na końcu dodawać po łyżce sera. Całość dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe
- I teraz mała uwaga – można zostawić ser jak powyżej – wtedy ciasto kakaowe wyrośnie, ser się zapadnie i powstaną fantazyjne wzory lub można wygładzić ser jak poniżej i ciasto będzie lekko pofalowane
- Po upieczeniu żałowałam, że nie zostawiłam sera bez wygładzania, ale następnym razem tak zrobię 🙂
- Ciasto piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.
- Po wystudzeniu polać roztopioną gorzką czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi
SMACZNEGO 🙂