Mamy maj, wiosnę i zaczyna się powoli rozkręcać sezon owocowy. Dlatego moja dzisiejsza propozycja to skubaniec z owocami.
Skubaniec, u mnie w domu nazywany kruszańcem to dwukolorowe (jasne i kakaowe) kruche ciasto, owoce, bezowa pianka i chrupiąca kruszonka. Ciasto jest proste w wykonaniu, więc zachęcam to wykonania w ten majowy, długi weekend.
Ja osobiście skubańca robię z jabłkami. Moja mama robiła go z agrestem (nie surowym, tylko z kompotów robionych na zimę 🙂 ), aktualnie też częściej sięga po jabłka. Do skubańca oprócz jabłek i agrestu możecie dać: gruszki, maliny, wiśnie, borówki czy gruszki. Owoce mogą być świeże lub ze słoika. Podane niżej proporcje są na blachę 26cm x 36 cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Aby wykonać ciasto skubaniec potrzebne będzie:
- 3 łyżki smalcu
- 250 gramów masła
- 23 łyżki cukru (3 do ciasta, 20 do bezy)
- 8 jajek – żółtka do ciasta, białka będą potrzebne do bezy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu – do bezy
- 1 cukier waniliowy
- 50 dkg mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6-8 jabłekJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Należy pamiętać, aby wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a masło powinno być miękkie.
- Następnie białka oddzielić od żółtek.
- Miękkie masło, smalec, cukier waniliowy i 3 łyżki cukru dokładnie utrzeć, tak aby nie było czuć kryształków cukru.
- Stopniowo dodawać żółtka.
- W między czasie jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kwadraty. Można skropić sokiem z cytryny, dzięki czemu jabłka nie ciemnieją.
- Na sam koniec do ciasta dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto podzielić na pół i do jednej połówki dodać kakao i wymieszać
- To będzie dobry moment na włączenie piekarnika 🙂 180 stopni, grzałka góra-dół.
- Gdy ciasto jest gotowe należy ubić białka na bezę. Zacząć ubijać od mniejszych obrotów i stopniowo zwiększać. Po około 5 minutach można dodawać cukier. Należy pamiętać, aby dodawać go stopniowo, cały czas miksując – mniej więcej 1 łyżka co minutę. W ten sposób białka będą miały czas, aby całkowicie rozpuścić cukier. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń
- W czasie, gdy białka się ubijają należy przygotować blaszkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jasne i ciemne ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Z większej części robimy spód ciasta. Jak nazwa wskazuje należy skubać po kawałku i układać na blaszce
- Na ciasto wyłożyć owoce.
- Białka ubijać do uzyskania pięknej gładkiej i bardzo błyszczącej masy. Masę wyłożyć na owoce
- Ostatnim krokiem jest poskubanie (pokruszenie) pozostałego ciasta
- Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut
- Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem – nie jest to konieczne 🙂