Robi się coraz cieplej więc szkoda się jeszcze dogrzewać ciepłem piekarnika 🙂 Dzisiaj sernik straciatella na zimno. Moim zdaniem jeden z najlepszych serników jakie do tej pory Wam zaprezentowałam.
Pomysł na sernik straciatella pochodzi ze strony Sylwii Ładygi, uczestniczki 5 edycji MasterChefa, więc nie mógł się nie udać 🙂 Oryginalny przepis znajdziecie -> tutaj
Sernik jest idealny w smaku, lekko śmietankowy, lekko słodki i z kawałkami ulubionej czekolady. Robi się go prosto i szybko, jest idealny na ciepłe popołudnia. Pozmieniałam trochę proporcje ponieważ robiłam go na tortownicy o średnicy 28cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Do wykonania sernika potrzebne będzie:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 250 ml śmietany kremówki (30% wystarczy)
- 1 mleczna lub gorzka czekolada
- 150 gramów cukru pudru
- 2 paczki okrągłych biszkoptów (zużyłam 40 szt)
- 2 łyżeczki żelatyny + 50 ml wodyJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Żelatynę rozpuścić w wodzie – nie gotować i zostawić do przestudzenia. Ugotowana żelatyna traci swoje właściwości żelujące i taką przegotowaną należy wyrzucić i zrobić od nowa.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
- Czekoladę posiekać np. nożem na nieregularne kawałki.
- Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami
- Do twarogu dodawać śmietanę cały czas miksując. Gdy się połączą powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Na koniec dodać kawałki czekolady i wymieszać łyżką.
- Masę straciatella wyłożyć do tortownicy i na wierzch ułożyć znowu biszkopty
- Sernik wystawić do lodówki na około 3 godziny
- Przed samym podaniem sernik posypać kakao
Podsumowanie
Przepis
Sernik straciatella
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
1 Review(s) Based on
Sernik jest obłędny w smaku 🙂 Na pewno jeszcze skorzystam z Pani przepisów 🙂
Ależ mi miło , że zainspirowałam!
Cudowna niespodzianka!!! :)))))
Mam nadzieję, że jeszcze niejeden przepis wpadnie w oko :))