Ostatnio przeglądając Instagram lub Pinterest można się natknąć na torty w kształcie cyfr lub serc, czyli na tzw. number cake. Nadarzyła się okazja, więc i ja postanowiłam taki tort wykonać.
Number cake to ciasto składające się z kruchych blatów oraz kremu ( w moim przypadku bita śmietana + mascarpone). Do dekoracji użyłam truskawek i malin oraz żywych kwiatów. Jeśli chodzi o dekorację takiego tortu to zależy od nas co chcemy na nim położyć – owoce (sezon przed nami więc będzie w czym wybierać 😉 ), ciastka, makaroniki, bezy czy inne słodycze lub żywe kwiaty. Ja robiłam ten tort na zamówienie i osoba dla której go robiłam miała życzenie, aby było kolorowo 🙂
Torcik typu number cake nadaje się nie tylko na urodziny, można zrobić z niego napis (na większą ilość gości) lub w kształcie serca dla ukochanej osoby, czy na rocznicę ślubu. Jest niewątpliwie dużą odmianą dla tortów na biszkopcie.
Poniższe ilości są na dwucyfrowy tort, cyfry o wysokości 27 cm, każda cyfra składa się z dwóch blatów. Pracę nad number cake trzeba sobie rozłożyć w czasie: dzień przed podaniem należy upiec cyfry, w dzień podania rano zrobić krem i złożyć tort (kruche blaty zmiękną – jeśli ciasto przełożymy kremem dzień wcześniej kruche ciasto rozmięknie i tort nie wyjdzie), a przed samym podaniem udekorować owocami, słodyczami czy kwiatami. Przed przystąpieniem do pieczenia przygotować sobie szablony wycięte z kartki o żądanej wielkości.
Do wykonania tortu na kruchym spodzie potrzebne będzie:
Spód:
- 500 gramów mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 gramów chłodnego masła
- 2 średnie jajka
- 1 cukier waniliowy
Krem:
- 900 ml śmietany kremówki (30%)
- 200 gramów serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
Dekoracja:
- wg uznania, ja użyłam: truskawki, maliny, żywe kwiaty
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Ze składników na spody mąkę, oba cukry posiekać nożem z chłodnym masłem. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto do uzyskania gładkiej masy. Nie należy go wyrabiać za długo, ponieważ ciasto kruche nie lubi ciepłych rąk 🙂
- Z ciasta uformować wałek, zawinąć folią i odłożyć do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 4 kawałki (trochę ciasta zostanie – można z nich zrobić kruche babeczki, albo zawinąć w folię i zamrozić do wykorzystania na później).
- Każdy kawałek rozwałkować na grubość około 4 mm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cyfry wycinać na blaszce, w przeciwnym przypadku ciężko będzie cyfrę przełożyć na blachę
- Ciasto przed włożeniem do pieca nakłuć widelcem. Cyfry które nie są w piecu, powinny być schowane w lodówce.
- Każdy blat piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut – do zarumienienia brzegów.
- Po upieczeniu blaty odłożyć do wystudzenia.
- Wszystkie składniki na krem włożyć do misy miksera i mieszać do uzyskania sztywnej masy.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o szerokości około 1,5 cm i wyciskać krem na pierwsze blaty
- Na krem ostrożnie położyć drugi blat i powtórzyć nakładanie kremu
- Tak przygotowany tort odłożyć do lodówki do zmięknięcia
- Przed podaniem udekorować wg uznania. Końcówki żywych kwiatów zawinąć folią i wbijać w krem 🙂