Rogaliki twarogowe są chrupiące, delikatne, do tego proste i szybkie w wykonaniu. Swoją strukturą przypominają ciasto francuskie. Do ich zrobienia potrzeba tylko 4 składników.
Rogaliki twarogowe powstały z ciasta na “Gęsie łapki”. Rogale nie są słodkie, w cieście nie ma cukru. Słodycz nadaje im nadzienie. Ja użyłam jabłek z cynamonem. Do wykonania tych rogali możecie użyć żółtek, które zostały Wam z robienia bezy. Jeśli natomiast robicie rogale to możecie sobie zostawić białka, zamrozić i mieć właśnie do wykonania bezy 🙂
Z poniższego przepisu wyszło mi 22 rogale wycinane wałkiem do rogali.
Do wykonania rogalików twarogowych potrzebne będzie:
- 250 gramów twarogu
- 250 gramów zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko do posmarowania rogali
- jeśli nadzieniem będą jabłka to łyżeczka cukru i pół łyżeczki cynamonu
- nadzienie do rogali: według uznania konfitura, jabłka z cynamonem, budyń, krem orzechowy, krem czekoladowy
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub rozetrzeć widelcem.
- Mąkę wysypać na stolnicę, masło dodać w kawałkach, dodać ser i żółtka.
- Całość posiekać nożem, po czym ręcznie zagnieść ciasto do uzyskania gładkiej masy.
- Piec nagrzać do 180 stopni, grzałka góra-dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
- Gdy ciasto będzie w lodówce 2 jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na stolnicy i powycinać trójkąty.
- Na każdy z trójkątów ułożyć nadzienie i zawinąć ciasto formując
- Ciastka piec w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół przez około 18-20 minut.
- Całe jajko rozbełtać w misce i takim jajkiem posmarować wierzch każdego rogalika.
- Po wyjęciu z pieca zostawić do przestudzenia
- Rogaliki polukrować lub posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO 🙂