Przepyszne, chrupiące gofry jabłkowe bez dodatku cukru. Idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Gofry jabłkowe robi się bardzo szybko. Są chrupiące i pachną cynamonem. Zaletą jest fakt, że nie zawierają cukru. Jeśli chcecie jeszcze zdrowszą wersję to zamieńcie mąkę ba bezglutenową, a mleko na napój roślinny. Moim zdaniem jest to fajna opcja na drugie śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i nie tylko.
Z poniższego przepisu wychodzi około 10 sztuk gofrów w wymiarach 9,5x15cm.
Do wykonania gofrów potrzebne będzie:
- 2 jabłka średniej wielkości
- pół szklanki wody gazowanej
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- 6 łyżek oleju
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ulubione dodatki: mus jabłkowy, miód, orzechy, owoce – ja uprażyłam jedno jabłko z odrobiną cukru i cynamonem – w opisie poniżej podpowiem jak to zrobić
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Żółtka należy oddzielić od białek. Białka wbić do osobnego naczynia – będą ubijane na sztywną pianę.
- Jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Pozostałe składniki oprócz jabłek umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Dzięki osobnemu ubiciu białek ciasto na gofry będzie bardziej puszyste.
- Na koniec dodać starte jabłka i przemieszać dosłownie dwa razy.
- Ciasto nakładać łyżką na dobrze rozgrzaną gofrownicę.
- Gofry smażyć na złoty kolor, u mnie to 2-3 minuty
- W trakcie smażenia gofrów można przygotować prażone jabłka.
- Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w kostkę około 1cm. Pokrojone jabłko wymieszać z łyżeczką cukru i łyżeczką cynamonu. Smażyć podlewając odrobiną wody. Ja smażyłam do momentu aż jabłka były w połowie miękkie – nie chciałam zrobić dżemu 🙂
- Usmażone gofry podawać z ulubionymi dodatkami, np. z musami owocowymi, cynamonem lub z miodem i orzechami.
SMACZNEGO 🙂