Rogaliki trzyskładnikowe są pyszne, kruche i proste w wykonaniu. Wystarczą tylko 3 składniki + nadzienie i można cieszyć się wspaniałym deserem bez dodatku cukru.
Brak cukru w tym przepisie sprawia, że rogaliki trzyskładnikowe mogą być deserem dla dzieci na uroczystości domowe, szkolne czy przedszkolne. Można je zrobić w każdej chwili, poniweważ składniki zawsze mamy w domu. Nadzienie można użyć dowolne: dżem, konfiturę, budyń, małe owoce lub w formie musu lub domową nutellę – przepis na taką znadziecie tutaj.
Samo ciasto można wykorzystać również jako spód do tarty. Z racji braku cukru zarówno do takiej na słodko jak i na słono. Przepisy na słodkie tarty znajdziecie u mnie w zakładce Tarty, tartaletki.
Z poniższego przepisu wyszło mi około 25 sztuk rogali wycinanych wałkiem do rogalików.
Do wykonania 3 składnikowych rogalików potrzebne będzie:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 gramów zimnego masła
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- ulubione nadzienie, cukier puder do posypania
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Mąkę przesiać na stolnicę i dodać pokrojone zimne masło.
- Całość posiekać nożem do uzyskania czegoś na wzór kruszonki.
- Dodać kwaśną śmietanę i wyrobić na gładkie ciasto. Należy pamiętać, aby ciasta nie wyrabiać za długo, ponieważ kruche ciasto “nie lubi” ciepłych rąk i przy zbyt długim wyrabianiu robi się gumowe.
- Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki.
- Przed wyjęciem ciasta z lodówki należy przygotować sobie blaszki – wyłożyć je papierem do pieczenia, piec nagrzać do temperatury 190 stopni, grzałka góra-dół.
- Ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Rozwałkować na grubość 3-4 mm i wyciąć trójkąty. Jeśli nie macie wałka do rogali to najprościej na rozwałkowanym cieście wykroić koło za pomocą dużego talerza, a następnie koło podzielić na 8 trójkątów.
- Na trójkąty nałożyć nadzienie, zawinąć ciasto i uformować rogale.
- Rogaliki piec przez około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni, grzałka góra-dół.
- Po upieczeniu odłożyć do wystudzenia.
- Wystudzone rogale posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
SMACZNEGO!