Ciasto Red Velvet to jedno z bardziej charakterystycznych ciast w USA. Jest to czerwone ciasto kakaowe przełożone białym kremem na bazie serka typu Philadelphia. Kolor uzyskuje się stosując barwnik spożywczy. Najczęściej podawane w formie tortu na Walentynki lub inną ważną okazję. Ja postanowiłam tortu Red Velvet nie robić, ale inspirując się tym ciastem przedstawić Wam walentynkowe red velvet lava cake, czyli czerwone ciastko z lejącą czekoladą 😀
Moje Red Velvet lava cake jest bardzo podobne do ciastka, które już Wam prezentowałam, czyli lava cake. Robi się je równie szybko, a moim zdaniem dzięki czerwonemu barwnikowi jest bardziej spektakularne 🙂 W ramach Walentynek możecie komuś zrobić taką słodką niespodziankę – do wyboru dwa przepisy 🙂
Poniższy przepis pochodzi ze strony //www.spachethespatula.com/red-velvet-molten-lava-cakes/. Zmniejszyłam ilość składników, ponieważ jest to ciastko do zjedzenia od razu, więc moja wersja jest na dwa ramekiny o pojemności 120 ml.
Składniki:
- 60 gramów białej czekolady
- 60 gramów masła
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka kakao
- czerwony barwnik spożywczy Wilton w żelu – ja użyłam barwnika przeznaczonego do mas czekoladowychJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- do dekoracji: cukier puder, lody, owoce
- Piekarnik nagrzać do 210 stopni – ciasto musi być włożone do dobrze nagrzanego piekarnika.
- Ramekiny posmarować masłem i opruszyć mąką lub kakao.
- Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnuszku ale nie gotować.
- Do masła i czekolady dodać cukier puder i dokładnie wymieszać
- Jajka roztrzepać rózgą kuchenną lub widelcem i dodać do masy czekoladowej.
- Do masy dodać barwnik spożywczy – ja dałam 1/3 łyżeczki
- Mąkę wymieszać z kakao i przesiać do masy. Wymieszać na gładką masę.
- Ciasto wylać do wcześniej przygotowanych foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika
- Piec około 8-9 minut – musicie wyczuć swój piekarnik 😉
- Po wyjęciu z pieca odczekać około 30 sekund i przełożyć na talerze
- Ciasto udekorować i podawać.
- Pamiętajcie Red Velvet lava cake nie czeka na Was, to Wy czekacie na nie 🙂