Pierniki w czekoladzie to mięciutkie, wilgotne ciastka. Przepis na nie jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu. Pierniki nie zawierają cukru i jajek.
Przepis na pierniki w czekoladzie znalazłam u Moniki z https://pysznieczyprzepysznie.pl/. Dokonałam małych modyfikacji – pominęłam cukier, w zamian za to dodałam więcej miodu oraz dodałam do ciasta kawę zbożową. Dodaje ona piernikom lekkiego kawowego aromatu. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie 10 minut i nie potrzeba do tego miksera. Po upieczeniu i przestudzeniu pierniczki są miękkie a w smaku przypominają sklepowe “Katarzynki”.
Jest to doskonały przepis na świąteczne wypieki na “ostatni moment” (na blogu jest już błyskawiczny piernik ) oraz dla osób, które nie chcą lub nie lubą robić tradycyjnych pierników.
Do wykonania pierników w czekoladzie potrzebne będzie:
- 375 gramów mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki kawy zbożowej
- 2 łyżeczki przypraw korzennych
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 ml oleju roślinnego
- 225 ml mleka
- 260 gramów miodu
- dodatkowo mleczna lub gorzka czekolada
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Piec nagrzać do temperatury 190 stopni, grzałka góra-dół.
- Przygotować blachy, wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę, kawę zbożową, kakao, przyprawy korzenne oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą.
- Do składników suchych dodać miód, mleko i olej.
- Wszystko dokładnie wymieszać, ale tylko do połączenia składników.
- Do wymieszania nie potrzeba używać miksera, można to zrobić za pomocą rózgi kuchennej.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę tak aby otwór miał 1,5-2 cm.
- Ciasto wyciskać na blaszkę. Należy zachować odstępy, ponieważ ciastka urosną.
- Pierniki piec w temperaturze 190 stopni, grzałka góra-dół przez około 12-15 minut.
- Po upieczeniu przełożyć do wystudzenia.
- Czekoladę roztopić nad kąpielą wodną i udekorować nią pierniki.
- Gdy czekolada zastygnie pierniki przechowywać w zamkniętym pojemniku, dzięki temu ciasta będą miękkie.
SMACZNEGO 😀