pierniki

Pierniki babci Heleny

Pierniki babci Heleny są w mojej rodzinie od kilkudziesięciu lat. Przepis na te pierniczki mam od mojej mamy, a ona dostała go od swojej teściowej (czyli mamy mojego taty). Od kogo przepis miała babcia niestety nie wiem.

Te pierniki zawsze kojarzyły mi się z dzieciństwem i beztroską. Babcia piekła ich z potrójnej porcji (3kg mąki), a później rozdzielała między wnukami.Niezależne od wieku każdy dostawał taką samą paczkę: babcine pierniki, orzechy włoskie z dziadkowego ogrodu, jakieś cukierki, czekolada, pomarańcze i inne owoce (pomarańcze dla dziecka urodzonego w PRL to było prawdziwe „wow” 😉 ). Paczka pełna zapachów i wspomnień. Z czasem przepis przejęła moja mama i tak ten niesamowity zapach przypraw korzennych, kawy i innych dodatków zagościł na stałe w naszym domu.

Ciasto na te pierniki jest dojrzewające, co oznacza, że powinno kilka-kilkanaście dni (minimum 5 dni) leżeć sobie pod przykryciem w chłodnym miejscu. Im dłużej ciasto dojrzewa tym lepsze pierniki z niego wychodzą. Ja zwykle ciasto robię na początku grudnia, a piekę po tygodniu lub dwóch.

Z poniższego przepisu wychodzi lekko ponad 100szt ciastek wycinanych standardowymi foremkami (serduszka, gwiazdki itp. ) dostępnymi na rynku przed świętami.

Do wykonania pierników potrzebne będzie:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 330 ml miodu
  • 3 płaskie łyżki mielonej kawy
  • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 2 paczki przypraw do piernika
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 całe jajka
  • 325 gramów masła
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 160 ml mleka
  • 3 łyżki melasy z buraków
  • 3 łyżeczki sody – rozpuścić w odrobinie ciepłego mlekapierniki
  1. Mleko, masło i miód rozpuścić w garnku – nie gotować. Po roztopieniu ostudzić.
  2. Jajka rozbełtać – można mikserem/blenderem lub rózgą kuchenną. Mają być wymieszane, nie ubite.
  3. Sodę wymieszać w odrobinie ciepłego mleka.
  4. Pozostałe składniki sypać do miski i wymieszać.
  5. Po ostudzeniu mleka, miodu i masła powoli, partiami wlewać do mąki. Ciasto wymieszać. Dodać jajka i sodę.
  6. Ciasto dobrze wyrobićpierniki
  7. Tak przygotowane ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić w chłodne miejsce – nie musi być lodówkapierniki
  8. I na dzisiaj na tym kończę przepis 🙂 Kolejne etapy przedstawię za kilka dni jak ciasto dojrzeje i będę piekła pierniczki. Gdyby ktoś się nie mógł doczekać kolejnej części to po leżakowaniu ciasto rozwałkować na 0,5-0,7 mm. Piec 12-15 minut w temperaturze 200stopni. Upieczone pierniki można po ostudzeniu dekorować. Pierniczki trzymać w zamkniętym pojemniku. Jeśli uważacie, że ciastka są twarde do pojemnika należy włożyć pokrojone na ćwiartki jabłka – ciastka zmiękną 🙂 Jednak zamknięte szczelnie są idealnie miękkie i ja nigdy jabłka nie wkładałam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *