Poniżej przepis na pierniki II, których ciasto nie musi długo leżakować, a upieczone są od razu miękkie. Ciasto idealnie nadaje się do foremek stempelków – wzór zachowuje swój kształt po upieczeniu.
Samo ciasto na pierniki II robi się szybko, ale nie można go od razu użyć – trzeba przynajmniej na noc trzymać je w lodówce. Dzięki temu ciasto “przejdzie” przyprawami i miodem. Na stronie jest już jeden przepis na pierniki , ale ich ciasto musi leżakować przynajmniej tydzień.
Aby upiec pierniki potrzebne będzie:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 175 gramów masła
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 3/4 szklanki sztucznego miodu
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka sody
- 3 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka mielonej kawy lub kawy zbożowej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Gdy masa zbieleje dodać miód i dokładnie wymieszać. Kolejnym składnikiem jest jajko. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, kawę i sodę wymieszać. Stopniowo dodawać do masy. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie gładkie. Na koniec dodać powidła śliwkowe.
- Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na noc.
- Na drugi dzień przygotować blaszki – wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piec nagrzać do temperatury 200 stopni, grzałka góra-dół.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki najlepiej podzielić je na mniejsze części na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować na grubość około 4mm i wykrawać pierniki.
- Pierniki piec w temperaturze 200 stopni przez około 8 minut, grzałka góra-dół.
- Po upieczeniu ciastka odłożyć do przestudzenia.
- Ostudzone pierniki udekorować wg uznania (lukrem, lukrem królewskim lub roztopioną czekoladą).
SMACZNEGO 🙂
Podsumowanie
Przepis
Pierniki II
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity