Owsiane racuchy – zdrowe, lekkie i smaczne. Jest to propozycja dla maluszków, ale nie tylko.
Owsiane racuchy są idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek, jak się ktoś uprze to mogą zastąpić obiad 🙂 Świetnie się sprawdzają przy karmieniu metodą BLW. Dziecko może wziąć racuchy to ręki, oglądać, sprawdzać fakturę, kształt, a na końcu smak.
Przepis ten ma wiele zalet: racuchy są zdrowe i niskokaloryczne – nie ma mąki (dla osób, które jej unikają). Jednak nie dla bezglutenowców, ponieważ w płatkach owsianych jest gluten. Nie ma w nich cukru – naturalnym słodziwem jest jabłko lub banan. Nie smaży się ich na tłuszczu jak zwykłe racuchy – poniższe zostały usmażone na suchej patelni 🙂 A przede wszystkim bardzo szybko się je robi. Przyznam szczerze, że sama chętnie je podjadam, gdy robię je dla syna.
Do wykonania owsianych racuchów potrzebne są:
- 3 łyżki płatków owsianych
- jabłko lub banan
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Płatki owsiane zalać ciepłą wodą i zostawić na około 30 minut żeby zmiękły. Dodać jogurt, jajko i dokładnie wymieszać. Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach i dodać do masy z płatkami. Jeśli używacie banana – rozgnieść go widelcem i dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać.
- Smażyć na rozgrzanej, suchej patelni lub z odrobiną oleju kokosowego
- Z podanego przepisu wyszło 7 sztuk o średnicy 10cm
Jak widać na zdjęciu – smakowało 😀