Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Do tego świeże owoce i bita śmietana. Oto przepis na najlepsze gofry na świecie. Nie wierzycie? Sami spróbujcie 🙂
Na stronie jest już kilka przepisów na gofry – znajdziecie je w kategorii Gofry – ale te są takie jak gofry być powinny. Pyszne, chrupiące, kojarzące się z najlepszymi wakacjami. Po prostu są to najlepsze gofry na świecie. Dla mnie osobiście te gofry są w pierwszej “trójce” przed goframi churros i goframi jabłkowymi – przepisy znajdziecie we wspomnianej kategorii.
Z poniższego przepisu wychodzi około 12 sztuk gofrów o wymiarach 9.5cm x 15cm.
Do wykonania gofrów potrzebne będzie:
- 3 jajka – białka należy oddzielić od białek
- 2 łyżki cukru
- pasta waniliowa lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mocno gazowanej wody
- do dekoracji wg uznania: cukier puder, świeże owoce, konfitura, bita śmietana, sos czekoladowy, sos owocowy, kolorowe posypki
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Żółtka oddzielić od białek. A następnie żółtka utrzeć z cukrem i wanilią.
- Do żółtkowej masy dodać olej, a następnie mleko i wodę – cały czas należy ubijać masę.
- Na koniec do masy żółtkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać na najniższych obrotach miksera.
- Masę odstawić, umyć i osuszyć końcówki miksera i ubić białka na sztywną pianę.
- Pianę dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać szpatułą.
- Gofrownicę nagrzać i przesmarować płytki olejem.
- Gofry smażyć na złoty kolor, w międzyczasie można przygotować ulubione dodatki.
- Po wyjęciu gofry na chwilę odłożyć na kratkę do odparowania.
- Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO 😀