Mini beziki idealnie nadają się jako dekoracja do tortów, dodatek do deserów z bitą śmietaną lub jako samodzielny deser.
Mini beziki można upiec i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 miesięcy. Z poniższego przepisu wyszło mi około 50 szt bezików.
Aby beziki były kolorowe do ubitych już białek należy dodać barwnik spożywczy. Jeśli chcemy uzyskać bezy dwu, trzy lub więcej kolorowe należy zabarwione, ubite białka powkładać do mniejszych woreczków, a następnie je umieścić w większym rękawie cukierniczym zakończonym wybraną tylką. Jeśli natomiast chcemy uzyskać kolorową smugę na bezie należy barwnik w żelu nanieść nożem do środka rękawa cukierniczego, następnie włożyć masę na bezę i wyciskać beziki – smugi powstaną same.
Z żółtek, które zostaną Wam po bezie można zrobić tartę lub rogaliki.
Do wykonania mini bezików potrzebne będzie:
- 2 białka
- 100 gramów cukru (zasada jest taka, że na 1 białko przypada 50g cukru) – najlepiej drobnego do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- opcjonalnie – barwniki spożywcze
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Piec nagrzać do temperatury 120 stopni.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do białek dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając.
- Masę należy ubijać do uzyskania sztywnej i świecącej piany, tak żeby nie było czuć cukru. Najlepiej to sprawdzić biorąc odrobinę na palec i rozcierając – jeśli nie czuć kryształków to jest ok. Jeśli kryształki cukru czuć to należy ubijać dalej.
- Do tak ubitych białek dodać łyżkę soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.
- Masę zabarwić barwnikami spożywczymi i przełożyć do wcześniej przygotowanych rękawów cukierniczych.
- Wycisnąć bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Bezy wstawić do piekarnika nagrzanego na 120 stopni, grzałka góra-dół na około 10 minut. Po czym zmniejszyć temperaturę do 105 stopni i suszyć bezy przez około 120 -150 minut. Ja suszyłam około 2h i 15 minut i pod koniec włączyłam termoobieg.
- Bezy powinny się lekko przyrumienić.
- Po wysuszeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki do całkowitego wystudzenia bezików – można zostawić na noc.
- Tak ja pisałam na wstępie beziki można upiec wcześniej niż planujemy je użyć/zjeść – należy je wtedy trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku np. szklanym słoju, żeby nie zmiękły.
SMACZNEGO 🙂