Gofry na maślance są lekkie, puszyste i chrupiące na zewnątrz. Idealne na weekend. Podane z bitą śmietaną i owocami to kwintesencja lata i wakacji.
Gofry na maślance to kolejna propozycja na ten wakacyjny deser. Przepis świetnie się sprawdzi na leniwe, weekendowe śniadania lub podwieczorki. Można zajadać same, ale najlepiej smakują z bitą śmietaną, polewą czekoladową i świeżymi, wakacyjnymi owocami.
Z podanego przepisu wychodzi około 10 gofrów o rozmiarze 9.5cm x 15cm.
Do wykonania gofrów potrzebne będzie:
- 200 gramów maślanki
- 150 gramów mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- opcjonalnie: ulubione owoce, dżem, bita śmietana, polewa czekoladowa
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Do miski przełożyć maślankę, jajka i cukier i wymieszać rózgą kuchenną.
- Do maślanki z jajkami dodać mąkę, proszek, sodę i oliwę i dokładnie wymieszać.
- Ciasta nie mieszać za długo, tylko do uzyskania gładkiej masy.
- Gofrownicę rozgrzać, przed pierwszym wyłożeniem ciasta gofrownicę lekko posmarować olejem. Przy kolejnym nakładaniu nie ma już takiej potrzeby.
- Ciasto wykładać łyżką na blaszki gofrownicy.
- Smażyć 2-3 minuty – w zależności od mocy gofrownicy.
- Po usmażeniu odłożyć gofry na kratce, aby odparowały i nabrały chrupkości.
- Podawać jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO 😀
Podsumowanie
Przepis
Gofry na maślance
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity