Gofry churros to gofry z ciasta parzonego, posypane cukrem z cynamonem i polane sosem czekoladowym. Gofry są chrupiące na wierzchu i miękkie w środku.
Jest to nietypowa propozycja podania hiszpańskiego przysmaku o nazwie churros (przepis znajdziecie tutaj). Różnica między nimi jest taka, że klasyczne churrosy smaży się na głębokim tłuszczu. Gofry churros polecam każdemu, kto lubi ten przysmak a woli unikać smażonych potraw. W cieście parzonym nie ma cukru lub jest jego minimalna ilość, w związku z czym słodycz deseru na tym cieście bierze się z dodatków, które użyjemy. Jeśli chcielibyście wykonać np. karpatkę, gniazdka poznańskie lub eklery to zapraszam do mojej kategorii Ciasto parzone . Znajdziecie tam dokładne przepisy krok po kroku.
Gofry podawać najlepiej ciepłe (jak większość gofrów), posypane cukrem z cynamonem i polane sosem czekoladowym. Moim zdaniem są zdecydowanie lepsze niż churros smażone na głębokim oleju 🙂 Z poniższego przepisu wyszło mi 14 szt gofrów – takich okrągłych jak na zdjęciach.
Do wykonania gofrów churros potrzebne będzie:
- 4 jajka
- 125 ml mleka – można pominąć (wtedy podwoić ilość wody) lub dać ulubione mleko roślinne
- 125 ml wody
- 100 gramów masła
- 200 gramów mąki pszennej
- 1 płaska łyżka cukru
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Masło, mleko, wodę i cukier roztopić w garnuszku.
- Gdy płyn się zagotuje dodać mąkę – należy szybko mieszać do uzyskania jednolitej masy. Najlepiej mieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułą.
- Mąka musi dobrze się zaparzyć – da się to zauważyć, gdy ciasto będzie odchodziło od ścian garnka.
- Ciasto należy odstawić do przestudzenia.
- Gdy ciasto będzie zimne należy pojedynczo dodawać jajka cały czas mieszając.
- Jajka można wymieszać mikserem/blenderem, ale można też wymieszać to ręczną trzepaczką.
- Po dodaniu ostatniego jajka wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.
- Gofrownicę rozgrzać. Przed pierwszym wyłożeniem ciasta płytki gofrownicy przesmarować olejem. Później już nie trzeba tego robić.
- Ciasto na gofrownicę nakładać łyżką na środek płytki. Nie rozsmarowywać, tylko zamknąć gofrownicę.
- Gofry churros podawać na ciepło posypane cukrem wymieszanym z cynamonem oraz polane roztopioną, ciepłą czekoladą.
SMACZNEGO 🙂