Dzisiaj przepis na małe, czekoladowe co nieco. Czekoladowe, ale jednocześnie zdrowe i bez cukru. Dzisiaj przepis na fit budyń czekoladowy.
Domowy budyń robi się równie szybko jak ten z paczki. Moim zdaniem taki zrobiony samemu od zera jest zdecydowanie lepszy i smaczniejszy. Przez to, że sami kontrolujemy ilość składników budyń jest bardziej czekoladowy niż taki sklepowy. Ponadto dzięki użytym składnikom mamy pyszny fit budyń czekoladowy bez białego cukru, bez glutenu i jeśli użyjecie mleka roślinnego otrzymacie deser bez laktozy.
Pomimo, że dużo jest tego “bez” budyń jest naprawdę pyszny. Nadaje się na drugie śniadanie, deser lub podwieczorek zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Na stronie możecie znaleźć też inny domowy budyń. Przepis możecie znaleźć tutaj.
Ja do swojego budyniu użyłam mąki kokosowej i postanowiłam ten smak bardziej podkreślić, dlatego dodałam jeszcze czubatą łyżkę wiórek kokosowych. Możecie to pominąć lub dodać pod koniec swoje ulubione orzechy lub udekorować budyń owocami. Poniższy przepis jest na jedną większą porcję lub dwie mniejsze.
Aby wykonać fit budyń czekoladowy potrzebne będzie tylko kilka składników:
- 300 ml mleka (może być roślinne)
- 3 płaskie łyżki mąki kokosowej (ziemniaczanej lub ryżowej)
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżeczki ksylitolu (można dodać syrop z daktyli lub inne słodziwo)
- 1 łyżka wiórek kokosowych – opcjonalnie
- owoce, 2 kostki czekolady (najlepiej gorzkiej z jak największą zawartością kakao) lub orzechy do dekoracji – opcjonalnieJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- 200 ml mleka przelać do garnuszka i zagotować z ksylitolem.
- W pozostałych 100ml dokładnie wymieszać mąkę z kakao.
- Gdy zagotuje się mleko dodać mleko z mąką i kakao cały czas mieszając.
- Uwaga: można całe mleko wlać do garnka z ksylitolem. Gdy będzie ciepłe dodać mąkę i kakao i cały czas mieszać, aż całość zgęstnieje. Należy dokładnie i energicznie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki
- Gotować przez 2-3 minuty.
- Przed przelaniem do pucharków dodać wiórki i wymieszać
- Udekorować wg uznania.
Wyliczyłam poniższe dane z aplikacji “fitatu”:
kalorie: 330
Białko: 16,7
Tłuszcze: 13,8
Węglowodany: 43,3
Błonnik: 9,6
Czy mogłabym poznać wartości odżywcze budyniu: kcal, B.T.W ewentualnie błonnik? Dziekuję
Jeśli konsystencja była za rzadka można 1 łyżkę mąki kokosowej zastąpić mąką ziemniaczaną.
Dlaczego budyń na mące kokosowej mi nie zgęstniał? Robiłam wszystko jak w przepisie
Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂
Samemu robię budyń od długiego czasu taki z najprostszych składników, tylko 4 różne czyli skrobia, kakao oraz mleko i na końcu cukier zwykły lub kokosowy. Coś takiego https://infomiasto.eu/?p=1 tylko kakao nie powinno się zastępować katarobem bo wyjdzie paskudny jak na mój smak. Szukam teraz właśnie podobnej prostej ale i smacznej alternatywny i tak trafiłem tutaj, też muszę spróbować Twojego przepisu.