Domowe eklery z ciasta parzonego z prostym kremem śmietankowo-waniliowym. Idealne na specjalne okazje np. na Dzień Matki.
Zwyczajowo eklery wypełnione są kremem budyniowo-maślanym, kremem śmietankowym lub kremem “crème pâtissière“. W moim przepisie zrobiłam eklery z kremem śmietankowo-waniliowym ze śmietany kremówki i serka mascarpone. Można użyć też kremu maślano-budyniowego, który znajdziecie pod adresem karpatka.
Słowo ekler zapożyczone jest z francuskiego słowa éclair oznaczającego “błyskawicę”. Istnieje również teoria, według której ciastko to zawdzięcza swoją francuską nazwę zgrabnej budowie, umożliwiającej jego „błyskawiczną” konsumpcję 🙂
Z podanego poniżej przepisu wychodzi około 25 sztuk eklerków. Aby je wykonać potrzebne będzie:
- 375 ml wody
- 200 gramów masła
- 240 gramów mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 6 jajek
Do wykonania kremu będziecie potrzebować:
- 600 ml śmietany kremówki
- 500 gramów serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- ziarna z laski wanilii lub pasta waniliowa
- gorzka czekolada do dekoracji
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Masło, wodę i cukier roztopić w garnku i doprowadzić do wrzenia.
- Do wrzątku wsypać mąkę cały czas mieszając. Ciasto podgrzewać do momentu, aż będzie odchodzić od garnka.
- Ciasto odstawić do przestudzenia.
- Gdy masa przestygnie ciasto przełożyć do miski i miksować dodając pojedynczo jajka.
- Gdy wszystkie jajka zostaną zużyte ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką – tutaj dowolnie – ja użyłam otwartej gwiazdki.
- Ciasto wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Między ciastkami należy zachować odstępy ponieważ urosną.
- Eklery piec w temperaturze 200 stopni (grzałka góra-dół) przez 20-25 minut. Co kilka minut należy otworzyć na chwilę drzwi piekarnika, aby pozbyć się nadmiaru pary wodnej.
- W czasie gdy eklerki będą stygły należy przygotować krem.
- Serek mascarpone, cukier puder i śmietanę ubić na sztywną masę. Na koniec dodać wanilię lub aromat waniliowy. Całość wymieszać łyżką. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką – tym razem użyłam zamkniętej gwiazdki.
- Eklery przekroić wzdłuż i uzupełnić kremem.
- Na koniec przygotować polewę – czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać około 50ml mleka. Gdy czekolada przestygnie udekorować eklery.
- Ciastka włożyć do lodówki, aby krem stężał.
SMACZNEGO!