karpatka

Karpatka

Karpatka wg słownika języka polskiego (link tutaj) jest ciastem z składającym się z dwóch blatów: kruchego spodu i pofalowanej góry z ciasta parzonego. Pomiędzy blatami jest krem budyniowy.

Przyznam, że nie spotkałam się nigdy (nawet w cukierni) żeby karpatka miała kruchy spód. Zwyczajowo się przyjęło, że oba blaty karpatki są z ciasta parzonego i pomiędzy nimi jest krem budyniowy. Kremów też już widziałam kilka wersji: jedne bardziej maślane, drugie bardziej budyniowe. Moja karpatka ma blaty z ciasta parzonego, a pomiędzy nimi jest krem budyniowy (bardziej budyniowy niż maślany 😉 ) Płaty ciasta podczas pieczenia uzyskują pofalowaną, nierówną powierzchnię wyglądającą jak góry i jak głoszą internety to właśnie stąd nazwa ciastka – od gór Karpaty. Potwierdzacie? Możne znacie inną genezę tej nazwy? Chętnie ją poznam 🙂 Ponadto karpatka jest typowo polskim ciastem tzw. „ptysiowym”, czyli parzonym, z którego można zrobić eklery czy ptysie.

Poniższy przepis jest na blaszkę o wymiarach 36cm x 26cm.

Aby przygotować karpatkę potrzebne będzie:

  • 125 gramów masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajekkarpatka

Do przygotowania kremu do karpatki potrzebne będzie:

  • 1 i 1/4 litra mleka
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 kostka (200g) miękkiego masła
  1. Na początku należy przygotować budyń. Aby krem się udał do masła należy dodawać zimny budyń. Część mleka (około 250 ml) odlać i w nim wymieszać budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Zamiast cukru waniliowego można dodać miąższ z 1 laski wanilii. Gdy mleko się zagotuje dodać mleko z budyniem cały czas mieszając. Mleko szybko zgęstnieje, trzeba uważać aby nie powstały grudki.
  2. Gotowy budyń przelać do szklanego naczynia, przykryć folią i odstawić do ostudzenia. Przykrycie folią zapobiegnie powstaniu kożucha.
  3. Gdy budyń stygnie można zabrać się za przygotowanie ciasta. Masło i wodę zagotować, po czym dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość należy dokładnie wymieszać. Ciasto gotować przez około 5 minut cały czas mieszając. Ciasto po ugotowaniu odchodzi od ścian garnkaciasto na karpatkę
  4. Ciasto odstawić do ostudzenia.
  5. Gdy ciasto ostygnie dodawać pojedynczo jajka dokładnie miksując po każdym dodaniu. Powstanie gładka, klejąca masa. Podzielić ją na dwie części i wyłożyć na wcześniej przygotowane blaszki (wyłożone papierem do pieczenia lub wysmarowane masłem i posypane mąką lub kaszą manną. Ciasto rozsmarować łyżką lub szpatułką. Można łyżkę odrobinę zamoczyć w oliwie wtedy ciasto nie przyklei się do łyżkikarpatka
  6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni (góra/dół bez termoobiegu) przez około 25-30 minut lekkiego zbrązowienia ciasta. Piekarnika nie otwierać w trakcie pieczenia, bo ciasto opadnie. Blaty wyjąć z blachy po przestudzeniukarpatka
  7. Gdy budyń jest całkowicie przestudzony należy dokończyć krem. Miękkie masło utrzeć mikserem przez około 2-3 minuty, aby się napowietrzyło. Łyżka po łyżce należy dodawać budyń, aby powstała jasna, puszysta masakarpatka
  8. Gotowy krem wyłożyć na dolny blatkarpatka
  9. Krem przykryć drugim blatem. Tak przygotowane ciasto wystawić do lodówki, bez przykrycia. Ciasto powinno przynajmniej godzinę przed podaniem się chłodzićkarpatka
  10. Bezpośrednio przed samym podaniem karpatkę posypać cukrem pudremkarpatka

SMACZNEGO 🙂karpatka

karpatka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *