Moja tegoroczna propozycja na Dzień Matki to czekoladowe doniczki z owocami. Deser jest prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy jest zaskakujący 🙂
Czekoladowe doniczki wypełnione są owocami (w moim przypadku to maliny) i kremem z bitej śmietany i mascarpone. Jadalną ziemię uzyskacie z pokruszonych kakaowych ciastek. Deser jest bardzo efektowny i świetnie prezentuje się na stole. Tak podany na pewno zadowoli smakowo i wzrokowo niejednego wielbiciela czekolady 🙂 Z podanego poniżej przepisu wychodzi 5 doniczek. Mi jedna się połamała przy wyciąganiu z kubeczka, dlatego na zdjęciach ostatecznie są 4.
Aby wykonać czekoladowe doniczki potrzebne będzie:
- 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej – jaką wolisz)
- 200 ml śmietany kremówki
- 250 gramów serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- kilkanaście ciastek kakaowych – tutaj najlepiej sprawdzą się ciastka typu Oreo
- 5 papierowych lub plastikowych kubeczków
- owoce – maliny, truskawki, borówki – kto co lubi
- świeża mięta do dekoracjiJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Ciastka pozbawić kremu (można go użyć do posłodzenia bitej śmietany z mascarpone), włożyć do woreczka i rozwałkować.
- Przestudzoną czekoladę rozprowadzić łyżką po ściankach kubeczków i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Można częścią czekolady wysmarować kubeczki, odstawić na 30 min do zamrażarki i rozprowadzić pozostałą część czekolady. Dzięki temu łatwiej będzie wykonać stabilniejsze ścianki

- Po dwóch godzinach wyciągnąć czekoladę z kubków. Najlepiej naciąć kubek i obierać jak banana od góry ku dołowi. Należy ostrożnie trzymać kubek – żeby jak najmniejsza powierzchnia dłoni ogrzewała czekoladę. Dzięki temu czekolada nie będzie się topić.
- Czekoladowe doniczki należy odłożyć do lodówki na czas przygotowania kremu.
- Kremówkę, mascarpone i łyżkę cukru pudru ubić ze sobą na gęstą masę. Jak już wcześniej wspominałam, można dodać do masy krem z ciastek. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego

- Doniczki wypełnić kremem, na krem poukładać owoce (jeśli używacie truskawek, należy pokroić je na mniejsze części). Można posypać odrobiną jadalnej ziemi

- Owoce przykryć kolejną częścią kremu i posypać pokruszonymi ciastkami.
- Całość udekorować miętą i owocami. Deser przechowywać w lodówce do momentu podania

Podsumowanie

Przepis
Autor 



Based on 18 Review(s)
Czekoladowe doniczki
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity
Średnia ocena




Based on 18 Review(s)






Oczywiście ciastka można zastąpić innymi 🙂 Co do kremu to jogurt musiałby być gęsty. Można użyć śmietanki kokosowej – to jest ta gęsta część z mleczka kokosowego – wystarczy kupić puszkę na 2-3 dni przed planowanym robieniem deseru i zostawić w lodówce – wtedy ta wodnista część gęstnieje.
Jakby Pani wariant nie wybrała życzę smacznego 🙂
Zaczyna się sezon na świeże maliny, w związku z czym podobny deser na pewno zrobię, mam nadzieję że nie raz i nie dwa, bo po lecie z mrożonymi owocami już taki pyszny nie wyjdzie. Ciastka zamienię jednak na coś zdrowszego. Zastanawiam się nad dodaniem musli, np. z czekoladą. Trafiłam na kilka wariantów czeko mieszanek zbożowej tutaj: https://onedaymore.pl/sklep/grupa/musli-z-czekolada/ ale i skomponowanie własnej biorę pod uwagę, bo dla mnie liczy się przede wszystkim skład Śmietankę też wolałabym chudszym nabiałem zastąpić, może jogurtem? W deserze pojawi się więcej kwasowość lecz myślę, że nie będzie mi to przeszkadzało:)