Moja tegoroczna propozycja na Dzień Matki to czekoladowe doniczki z owocami. Deser jest prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy jest zaskakujący 🙂
Czekoladowe doniczki wypełnione są owocami (w moim przypadku to maliny) i kremem z bitej śmietany i mascarpone. Jadalną ziemię uzyskacie z pokruszonych kakaowych ciastek. Deser jest bardzo efektowny i świetnie prezentuje się na stole. Tak podany na pewno zadowoli smakowo i wzrokowo niejednego wielbiciela czekolady 🙂 Z podanego poniżej przepisu wychodzi 5 doniczek. Mi jedna się połamała przy wyciąganiu z kubeczka, dlatego na zdjęciach ostatecznie są 4.
Aby wykonać czekoladowe doniczki potrzebne będzie:
- 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej – jaką wolisz)
- 200 ml śmietany kremówki
- 250 gramów serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- kilkanaście ciastek kakaowych – tutaj najlepiej sprawdzą się ciastka typu Oreo
- 5 papierowych lub plastikowych kubeczków
- owoce – maliny, truskawki, borówki – kto co lubi
- świeża mięta do dekoracjiJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Ciastka pozbawić kremu (można go użyć do posłodzenia bitej śmietany z mascarpone), włożyć do woreczka i rozwałkować.
- Przestudzoną czekoladę rozprowadzić łyżką po ściankach kubeczków i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Można częścią czekolady wysmarować kubeczki, odstawić na 30 min do zamrażarki i rozprowadzić pozostałą część czekolady. Dzięki temu łatwiej będzie wykonać stabilniejsze ścianki
- Po dwóch godzinach wyciągnąć czekoladę z kubków. Najlepiej naciąć kubek i obierać jak banana od góry ku dołowi. Należy ostrożnie trzymać kubek – żeby jak najmniejsza powierzchnia dłoni ogrzewała czekoladę. Dzięki temu czekolada nie będzie się topić.
- Czekoladowe doniczki należy odłożyć do lodówki na czas przygotowania kremu.
- Kremówkę, mascarpone i łyżkę cukru pudru ubić ze sobą na gęstą masę. Jak już wcześniej wspominałam, można dodać do masy krem z ciastek. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego
- Doniczki wypełnić kremem, na krem poukładać owoce (jeśli używacie truskawek, należy pokroić je na mniejsze części). Można posypać odrobiną jadalnej ziemi
- Owoce przykryć kolejną częścią kremu i posypać pokruszonymi ciastkami.
- Całość udekorować miętą i owocami. Deser przechowywać w lodówce do momentu podania
Podsumowanie
Przepis
Czekoladowe doniczki
Autor
Asia
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas pieczenia
Czas całkowity
Średnia ocena
18 Review(s) Based on
Oczywiście ciastka można zastąpić innymi 🙂 Co do kremu to jogurt musiałby być gęsty. Można użyć śmietanki kokosowej – to jest ta gęsta część z mleczka kokosowego – wystarczy kupić puszkę na 2-3 dni przed planowanym robieniem deseru i zostawić w lodówce – wtedy ta wodnista część gęstnieje.
Jakby Pani wariant nie wybrała życzę smacznego 🙂
Zaczyna się sezon na świeże maliny, w związku z czym podobny deser na pewno zrobię, mam nadzieję że nie raz i nie dwa, bo po lecie z mrożonymi owocami już taki pyszny nie wyjdzie. Ciastka zamienię jednak na coś zdrowszego. Zastanawiam się nad dodaniem musli, np. z czekoladą. Trafiłam na kilka wariantów czeko mieszanek zbożowej tutaj: https://onedaymore.pl/sklep/grupa/musli-z-czekolada/ ale i skomponowanie własnej biorę pod uwagę, bo dla mnie liczy się przede wszystkim skład Śmietankę też wolałabym chudszym nabiałem zastąpić, może jogurtem? W deserze pojawi się więcej kwasowość lecz myślę, że nie będzie mi to przeszkadzało:)