Przed Wami przepis na smaczne ciasto z kaszy manny. Jest to szybkie ciasto bez pieczenia o czekoladowym smaku na spodzie z herbatników.
Ciasto z kaszy manny to prosty i pyszny deser. Jedyne na co trzeba uważać to, aby masa nie przypaliła się podczas gotowania. Ciasto nie wymaga użycia miksera czy piekarnika. A do jego wykonania potrzeba tylko kilku składników.
Ciasto można jeść mniej więcej 2 godziny po przygotowaniu. Poniższy przepis jest na blaszkę o wymiarach około 26 x 26cm. Jeśli posiadacie inną formę skorzystajcie z przelicznika foremek.
Aby wykonać ciasto z kaszy manny potrzebne będzie:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka kaszy manny
- około 50 sztuk herbatników typu “petit”
- pół szklanki cukru
- 150 gramów masła
- 3 łyżki kakao
- polewa czekoladowa: 2 łyżki wody, 1/3 kostki masła, 3 łyżki cukru, 1 łyżka kakao
- opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania na wierzchu
Jeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć herbatniki.
- Mleko, cukier i masło zagotować.
- Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę pamiętając, aby cały czas mieszać, żeby nie powstały grudki.
- Do kaszy wsypać kakao.
- Masę gotować przez około 3-5 minut cały czas mieszając.
- Gorącą masę wylać na herbatniki.
- Na kaszę wyłożyć pozostałe herbatniki.
- Składniki na polewę podgrzać (nie gotować) do rozpuszczenia i połączenia się składników.
- Gdy polewa przestygnie i zacznie gęstnieć wlać ją na herbatniki i rozprowadzić po całości ciasta.
- Ciasto posypać wiórkami kokosowymi.
- Ciasto należy trzymać po lodówce.
SMACZNEGO