Dzisiaj przepis na ciasteczka budyniowe. Przepis jest banalnie prost, a wykonanie szybkie (nie licząc czasu w lodówce 🙂 )
Bazą jest przepis na ciasto kruche, a dzięki dodanemu budyniowi ciasteczka budyniowe są mega kruche, jakby piaskowe. Jeśli lubicie smak budyniu to ten przepis jest dla Was. Wybór smaku budyniu decyduje o końcowym smaku ciastek. Moje ciasto robiłam mikserem, ale z powodzeniem można je zagnieść ręcznie, dlatego przepis jest też dodany do kategorii “bez miksera”. Z podanego przepisu wyszło mi około 50 sztuk ciasteczek budyniowych. Ciastka można posklejać parami ulubionym dżemem lub czekoladą.
Składniki na ciasteczka budyniowe:
- 250 gramów chłodnego masła
- 300 gramów mąki pszennej
- 80 gramów budyniu w proszku (bez cukru) – 2 opakowania – smak dowolny w zależności jaki ma być docelowy smak ciasteczek
- 5 łyżek cukru pudru
- opcjonalnie – kakao do dekoracjiJeśli nie macie w domu wagi kuchennej lub chcecie sprawdzić pojemność szklanki lub łyżki skorzystajcie z przelicznika kuchennego.
- Masło powinno być schłodzone i pokrojone w paski lub kostki.
- Wszystkie składniki (oprócz kakao) wrzucić do misy miksera lub wymieszać ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta.
- Ciasto powinno mieć konsystencję pomiędzy plasteliną a piaskiem kinetycznym 🙂 Piaskowe uczucie uzyskujemy dzięki budyniowi
- Wyrabiając ciasto ręcznie należy pamiętać, żeby nie robić tego zbyt długo ponieważ kruche ciasto “nie lubi” ciepłych rąk 🙂
- Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
- Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Kulki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać je widelcem. Dzięki temu otrzymamy wzorki na ciastkach. Ja widelec moczyłam w kakao i przez to wzorki były ciemne
- Ciastka budyniowe jeszcze na około godzinę należy odłożyć do lodówki, żeby się dobrze schłodziły.
- W tym czasie piec nagrzać do temperatury około 190-200 stopni.
- Ciastka piec prze około 12-15 minut na złoty kolor.
- Po ostudzeniu przechowywać w zamknietym pojemniku.